Börtönbüntetésre ítélték egy áldoktort Finnországban

Másfél éves szabadságvesztést kapott egy finn bíróságtól szerdán egy férfi, aki mindenféle végzetség nélkül orvosnak adta ki magát, és csaknem egy éven át praktizált az országban. A 24 éves fiatalember hamis orvosi diplomát gyártott magának. A börtönbüntetésen kívül a férfira több mint százezer eurós pénzbírságot is kiszabtak.

A finn áldoktor, Mika Jokinen a skandináv állam délnyugati részében található Lohja városában ítélték 18 hónapos börtönbüntetésre, miután a bíróság bizonyítottnak látta, hogy anyagi haszonszerzés miatt adta ki magát orvosnak, amivel a bíróság indoklása szerint jelentős kockázatot okozott a pácienseinek. A férfi 2008-ban és 2009-ben praktizált két város, Karkkila és Karjaa egészségügyi intézeteiben, ahol több száz betegnek írt fel recepteket.

A híradások szerint azért bukott le, mert az klinika dolgozója gyanút fogott az áldoktor kezeléseivel kapcsolatban. A bíróság ítélete szerint a fiatalembernek a börtönbüntetésen kívül 120 ezer euró, átszámítva több mint 33 millió forintos pénzbírságot is kell fizetnie azoknak a klinikáknak, ahol orvosként praktizált.