Börtönbüntetés helyett közmunka Szerbiában

Novembertől közmunkával cserélik fel a kisebb bűncselekmények és szabálysértések miatt elítéltek börtönbüntetését Szerbiában. Az állami intézményekben végeznek majd – mint közölték – társadalmilag hasznos tevékenységet azok, akiket erre ítél majd a bíróság. Már eddig is mondtak ki a bíróságok ilyen ítéleteket, szám szerint 34-et, de az elítéltek mostanáig nem volt hol végezzék a büntetésként kiszabott közmunkát.

Az ilyen büntetés több szempontból is hasznos, hangzik a hivatalos érvelés. Csökkenti a túlzsúfoltságot a börtönökben és az államnak nem kell fizetnie a fogva tartás költségeit. Nem beszélve arról a haszonról, amelyet az elítélt munkájával a közösségnek hoz.

Egy elítélt naponta legkevesebb ezer dinárjába kerül az adófizetőnek. Jelenleg Szerbiában mintegy 9500 személy van börtönben, ebből legalább félezer társadalmilag hasznos munkával is eltölthetné a kiszabott időt.

Az elítéltek szolgálhatnak, illetve letölthetik büntetésüket a Vöröskeresztben, a kórházakban, az idősek otthonában, a köztisztasági vállalatokban és egyéb közvállalatokban. A börtönben való tartózkodás káros következményeivel ellentétben a közmunkának mind az elítélt, mind családja, mind pedig a társadalom szempontjából, de az áldozat, esetleg kárvallott szempontjából is csak pozitív hozadéka lehet.