Börtönbe vonult az elítélt sebész

A napokban megkezdte börtönbüntetését az a szentesi orvos, akit jogerősen három év letöltendő büntetésre ítélte a bíróság, de Sólyom Lászlóhoz benyújtott kegyelmi kérése miatt az államfő lecsökkentette a büntetés időtartamát egy évre – tudta meg csütörtökön a Független Hírügynökség.

Geönczeöl Tibor osztályvezető főorvost egyebek mellett csalás és magánokirat-hamisításban találták bűnösnek. A szentesi kórházban 1997 és 2001 között több mint kétszáz alkalommal gyógyítottak szabálytalanul külföldi betegeket. A beavatkozásokért hivatalosan térítési díjat kellett volna fizetniük a pácienseknek, de a beavatkozásokat sürgősségi műtéteknek tüntették fel, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) téríttették meg. Az évekig folytatott gyakorlattal – 173 beteg 213 esetben operáltak – 65 millió forint kár okoztak az államnak. A sebész mellett társtettesként elítélték a kórház korábbi igazgatóját – Kovács Ágnest – is, akinek másfél éves letöltendő büntetését Sólyom László két éves felfüggesztett szabadságvesztésre módosította. A súlyosabb büntetést azért az osztályvezető kapta, mert róla bebizonyosodott: alkalmanként 500-600 német márkát kapott a betegektől a műtétekért, azaz üzletszerűen követte el a csalást.

A sebész a szegedi Csillag börtönbe vonult be, de azt még egyelőre nem lehet tudni, hogy a teljes büntetését hol kell letöltenie.