Börtön jár az EU-ban a rasszizmusért

Az Európai Unióban a jövőben szabadságvesztéssel lesz büntethető a rasszista gyűlöletbeszéd, valamint a népirtás tagadása, ha az idegengyűlölettel is párosul. A tagállamok igazságügyminiszterei több mint hatévi vita után csütörtökön fogadták el a keretmegállapodást luxemburgi tanácskozásukon. Ennek értelmében legalább egyévi börtön jár a bőrszín, vallás, nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozás miatti gyűlöletkeltésért.

A megállapodás azonban nem terjed ki a holocaust puszta tagadására – szemben az EU soros német elnökségének törekvésével. Ausztriában és Németországban ugyanis bűncselekménynek számít a holocaust tagadása, és ennek elrettentő büntetését szerették volna kiterjeszteni az egész unióra.

Diplomaták szerint az elfogadott szöveg az egyetlen, jelenleg elérhető közös nevező. A balti államok és Lengyelország ugyanis azon a véleményen voltak, hogy egyenlőségjelet kell tenni a Sztálin alatt elkövetett törvénysértések – mindenekelőtt a népirtás – és a nácizmus bűnei közé. Erről azonban végül nem tudtak megállapodni a tagállamok. Az utolsó pillanatig tartó vita fő dilemmája az volt, miként egyeztethető össze a szólásszabadság tiszteletben tartása és a polgárok személyes védelme.Sporthírek