Mások számára is példa lehet őszinteségük

A kulturális fesztiválon többféle műsort is előadtak
A kulturális fesztiválon többféle műsort is előadtak - © Fotó: BT
Miskolc – Megvillantották tehetségüket a megyében élő értelmi akadályozottsággal élők.

Idén is megrendezte a Megyei Kulturális Fesztivált az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítők (ÉFOÉSZ) megyei érdekvédelmi egyesülete az Ady Endre Művelődési Központban. A fogyatékkal élők világnapján a megyében élő értelmi akadályozottsággal élő fiatalok mutatkoztak be.

Bemutatni a tehetségüket

Dr. Szabó Mária, az ÉFOÉSZ megyei elnöke szerint a program célja a társadalom érzékenyítése, az értelmi akadályozottsággal élők tehetségének bemutatása volt.

– Egyesületünk 1981 óta létezik és a kezdetek óta rendezünk seregszemlét a fogyatékkal élők számára. A kulturális fesztiválon a fogyatékkal élő gyermekek zenés, táncos műsorokkal, versekkel és rövid színpadi előadásokkal szórakoztatják a megjelenteket. Így volt ez idén is – hangsúlyozta.

A megyei szervezet elnöke kiemelte, küldetésük és céljuk, hogy segítsék a megye területén értelmi fogyatékossággal élő emberek és családjaik társadalmi befogadását, képviseljék és érvényesítsék érdekeiket, biztosítsák társadalmi integrációjukat, szociális biztonságukat, valamint segítsék a rehabilitációjukat. Dr. Szabó Mária szerint ezeket a célokat a kulturális seregszemle is segíti.

Zeneterápia

„A fogyatékkal élők olyan gyönyörűen tudnak előadni, hogy a néző szíve megszakad. Fontos, hogy a társadalom megismerje ezt az oldalukat is, hiszem, hogy minél többen látják a műsoraikat, annál többen szeretik meg őket. Őszinteségük és tisztaságuk példa lehet másoknak is.”

Az egyesület a fesztivál mellett zeneterápiás foglalkozásokat is szervez, van saját zenekaruk, emellett felvilágosító foglalkozásokat is tartanak, ahol szakemberek iskolákban és intézményekben tartanak szemléletfejlesztő előadásokat.

Sőt, az országos szervezet a közelmúltban nyert el több mint nyolcszázmillió forintot a fogyatékkal élők mindennapjait segítő infokommunikációs távszolgáltatás megvalósítására. Az új projekt keretein belül a megyei szervezetek bázisaira építve alakítottak ki olyan szolgáltatási pontokat, melyek tovább segíthetik az értelmi fogyatékossággal élők társadalmi integrációját.

ÉM-TÁ


Ezek a gyönyörű mézeskalács építmények is a fogyatékkal élők munkái
Miskolc - A fogyatékosok világnapját ünnepelték hétfőn a miskolci városházán. Az eseményen a Mézes Miskolc kezdeményezés keretein belül leleplezték a Baráthegyi Gasztro-műhely mestereinek kiállítását, melyet péntekig ingyenesen megtekinthetnek az érdeklődők a Városháza aulájában, ahol a Mézeskalá...

Tóth István elnök az első karácsonyi adományokkal
Abaújszántó, Tállya - Hiába pályáznak, nem nyernek, pedig több ezer ember életét teszik könnyebbé. Közel 5000 fogyatékos embernek nyújt támogatást a Jö­vőnkért Abaúj Térségi Mozgássérültek és Fogyatékossággal Élők Egyesülete, de irodáik fenntartására még sincs pénz. Kissé abszurd, de azt úgy tudj...Borsodnádasd.
BOON.HU


hirdetés