Borsodnádasd hírei

2017.06.12. 18:04

Az elfeledett borsodnádasdi labirintus

Borsodnádasd - Borsodnádasdon turisztikai lehetőséget látnak a több mint egykilométeres, föld alatti járatban.

Borsodnádasd - Borsodnádasdon turisztikai lehetőséget látnak a több mint egykilométeres, föld alatti járatban.

A borsodnádasdi Temető-hegyen található földalatti járat egyre nagyobb ismertséget szerez magának. A világhálón futótűzként terjedt el egy összeállítás, amelyben egy turistastáb mutatta be az addig feltáratlan részt. Az eredete, a funkciója azonban közel sem egyértelmű, csupán találgatások, feltevések születtek arról, egykor mire használhatták. A helyi önkormányzatnak mindenesetre tervei vannak a „labirintussal”, hiszen a város egyik attrakciójává válhat a későbbiekben.

Pontos mérések

– A Magyar Földtani Védegylettel és egy barlangász csoporttal tavaly ősszel felmérettük a járatot – árulta el érdeklődésünkre Kormos Krisztián, Borsodnádasd polgármestere. – Innen szorosabb kapcsolat alakult ki közöttünk, ami a reményeink szerint hosszú távon is működni fog. A szakemberek pontos, geodéziai méréseket végeztek, amely során kiderült, hogy több mint egy kilométer hosszú járatrendszerről beszélhetünk. Fontos ugyanakkor leszögezni, hogy az önkormányzat életveszélyessé nyilvánította a helyet, és mindaddig az is marad, amíg a megnyitáshoz szükséges biztonsági előírásoknak nem tud megfelelni.

Kormos Krisztián is csak találgatásokba tudott bocsátkozni afelől, hogy ezt a labirintusrendszert mire használták. A borsodnádasdi polgármester szerint az 1800-as évek végén, a lemezgyár alapítása idején születhetett. Az akkori legeltető, paraszti gazdálkodók ugyanis nem engedték meg, hogy Nádasdon felszíni homok-, valamint kőbányát nyissanak, ezért a szükséges mennyiséget a föld alól bányászták ki.

Lehetőség

– A város felkarolta a föld alatti labirintus sorsát, csakúgy mint a borsodnádasdi molnárkalácsban, ebben is lehetőséget látunk – fogalmazott a város első embere. – Természetesen örülünk, hogy egyre nagyobb nyilvánosságot kap a hely, ugyanakkor nem bántuk volna, ha egy kicsit később kapja fel a média. Mondjuk akkor, amikor már a turisták előtt látogathatóvá válik. Jelenleg ugyanis mindenki csak saját felelősségre léphet, kúszhat be járatba, és vannak benne életveszélyes részek is, ezt nem győzöm eleget hangsúlyozni. Ugyanakkor dolgozunk rajta, hogy ezen az állapoton változtassunk, igyekszünk pályázati forrásokat is bevonni, hogy belátható időn belül a nagyközönség számára is elérhető legyen a Temető-hegyen található labirintus.

ÉM-ME


Borsodnádasd - Feltevések vannak, mi lehetett egykor a labirintus, de senki nem tudja, hogy ki, miért és mikor építette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!