Helyi közélet

2013.05.16. 15:13

Emlőrák és depresszió

Még akkor is megmarad a szorongás, ha az emlőben talált csomó jóindulatú...

Még akkor is megmarad a szorongás, ha az emlőben talált csomó jóindulatú...Egy határon átnyúló pályázat keretében az emlőtumoros betegek pszicho-onkológiai állapotának megismerését célzó kérdőíves felmérést folytatott a DEOEC Sugárterápia Tanszéke.

Azt már előjáróban leszögezték: az emlőben megjelenő csomó is jelentős stresszt okoz a legtöbb betegnél. Több kutatás alapján elmondható, hogy azon nők többségénél is, akiknél a csomó igazoltan jóindulatú, az aggodalom, a szorongás megmarad, és depresszió alakul ki, különösen akkor, ha krónikus emlőfájdalom áll fenn, és a beteg más lelki problémákkal is küzd. Azt is igazolták, hogy a rosszindulatú emlőtumoros nők mintegy 30 százalékánál a diagnosztizálástól számított egy éven belül depresszió és aggódás alakul ki, amely az átlagos populációhoz viszonyítva 3-4-szer nagyobb arányt jelent. A DEOEC Sugárterápiás Tanszéke által vizsgált emlőrákos betegek között mindössze 8,7 százalék volt azok aránya, akiknél nem jelentkeztek jelentősebb depresszív tünetek.

Kihat a gyógyulásra

A várakozásnak megfelelően beigazolódott: minél súlyosabb a depresszió, annál nagyobb az élettel való elégedetlenség, a szubjektíven megélt betegségteher, és annál gyengébb az önértékelés. Mindezek a gyógyulási folyamatban nehézséget jelentenek.

A vizsgálat azt is igazolta, hogy amíg a 62 évnél fiatalabb korcsoport tagjai úgy érzik, hogy betegségük, illetve annak kezelése leginkább családi, házastársi kapcsolataikat, nemi életüket, anyagi helyzetüket és munkájukat befolyásolja, addig az idősebbek az egészséget, az aktív és passzív pihenést emelték ki az anyagi terhek mellett, mint betegségük által jelentős mértékben befolyásolt területeket. Ez az eredmény tükrözi, hogy az egyes életszakaszokban a betegség és a kezelések terhét más-más vonatkozásban érzik nagyobbnak, de az látható, hogy az anyagi helyzetre minden korosztályban negatívan hat a krónikus betegség, illetve annak gyógyítása.

Ha eltávolítják...

A szakirodalmi adatok szerint az emlőeltávolítás után a betegek 20-30 százalékánál megjelennek, és tartósan fennállnak az énképpel, valamint a szexualitással kapcsolatos problémák. Az emlőmegtartó, rekonstrukciós műtétek csökkenthetik ezeket a problémákat, de ha a daganat ismét kiújul, növekszik a félelem.

Amikor a daganatos betegséggel összefüggő műtéten átesetteket hasonlították a nem műtött betegekhez, azt találták, hogy az emlőműtött nőknél nem jelentkezik a műtét sikerében való remény, és a panaszok csökkenésének a többieknél tapasztalt pozitív hatása, sőt éppen ellenkező tendencia látszik. Azaz az emlő teljes vagy részleges eltávolítása negatív érzések erősödésével járhat, ami pedig hatással lehet a betegséggel való megküzdésre.

Az emlőrákos nők között összehasonlították az áttéttel rendelkezőket azokkal, akiknek nem volt áttétük. Eredményeik alapján feltehető, hogy több depresszív tünettel küzdenek, életükkel kevésbé elégedettek, és önértékelésük is negatívabb a betegeknek akkor, ha tudják, hogy a primer tumorukon túl valamilyen áttét is kialakult. Ez összhangban van azokkal a kutatási eredményekkel, amelyek szerint a depresszív tünetegyüttes nagyobb arányban van jelen azoknál, akiknél a tumoros folyamat előrehaladottabb.

Fontos a társas támogatás

Végül azt is tapasztalták, hogy azok az emlőrákos betegek, akik tagjai valamilyen csoportnak, közösségnek és a csoporttagokkal rendszeresen kapcsolatban állnak, több pozitív és kevesebb negatív fokozott érzelemről számolnak be. Ez az eredmény a társas támogatás fontosságára hívja fel figyelmünket, mivel azok az emberek, akik rendelkeznek olyan társas kapcsolatokkal, amelyeket a bizalom, az érzelmi támogatás, a teherbírás, a rendszeres igénybevehetőség jellemez, kisebb valószínűséggel betegednek meg, és ha mégis kialakul náluk a rosszindulatú sejtburjánzás, nagyobb a túlélési esélyük. Hangsúlyozandó: nem a baráti kapcsolatok száma, hanem azok minősége a lényeges szempont.

ÉM-SzK

Nem elég a testet kezelni

A DEOEC Sugárterápia Intézetben – de igaz ez a B.-A.-Z. Megyei Kórházra is - pszicho-onkológiai ellátások igényelhetők. Egyénre szabott pszichoedukációval, tanácsadással (lelki, szociális, táplálkozási), állapotfelméréssel, krízisintervencióval, egyéni vagy csoportos pszichoterápiával, speciális gyógytornával próbálják segíteni a betegek aktív gyógyulási folyamatát a lelki energiák mozgósítása, az együttműködésre való motiváció erősítése, a hatékony stressz kezelés elsajátítása révén.

Megállapítások az emlőrákról

Hány embert és kiket érint leginkább?

Évente közel 600 ezer új emlőrákos beteget diag?nosztizálnak világszerte, a nők körében ez a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés. Az összes női daganat 18 %-a emlőrák.

Magyarországon évente 7000 új beteget fedeznek fel, és ez a szám évről évre nő.

Napjainkban minden tizenkettedik nőnek esélye van arra, hogy élete során emlő tumora alakuljon ki.

Az emlőrák a halálo?zás tekintetében is az első helyen szerepel, mintegy 2000 nő halálát okozza évente.

Az emlőrák előfordulása az életkorral nő egészen a menopauzáig, az esetek jelentős részében 50 éves kor felett jelenik meg, de nem ritka fiatalabb életkorban sem. Meg kell említeni, hogy az emlő rosszindulatú daganatos megbetegedése férfiaknál is előfordul, de jóval ritkábban, viszont rosszabb prognózissal.

A női emlőrákok több mint 90 százaléka szerzett megbetegedés, amely a környezeti hatások és az egyéni fogékonyság (például génkészlet, idősebb kor, immunfunkciók, egyéb betegségek) kölcsönhatásában alakul ki. Kutatási eredmények támasztják alá, hogy a környezeti tényezők szerepe na?gyobb, mint a genetikai faktoroké a betegség kialakulásában.

Az emlőrák előfordulásának kockázatát jelentősen növeli, ha a nő egyáltalán nem, vagy csak 35 éves kora felett szült, illetve ha késői a menopauza (55 éves kor feletti menopauza esetén kétszeres a kockázat, szemben a 45 év alatti menopauzával), továbbá ha a családban halmozottan fordul elő a megbetegedés.

Egyéb rizikófaktorokat is találhatunk az életmód vizsgálata során, mint például az egészségtelen táplálkozás, alkoholfogyasztás, és mozgásszegény életmód.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában