Magyarország

2011.08.25. 15:20

Fővárosi Közgyűlés - Dönthetnek a képviselők a Széll Kálmán tér átépítésének koncepciójáról

Budapest (MTI) - Döntést hozhatnak a Széll Kálmán tér átépítésének koncepciójáról a fővárosi képviselők a közgyűlés következő, augusztus 31-i ülésén.

Budapest (MTI) - Döntést hozhatnak a Széll Kálmán tér átépítésének koncepciójáról a fővárosi képviselők a közgyűlés következő, augusztus 31-i ülésén. Hutiray Gyula ágazati főpolgármester-helyettes csütörtökön, a budapest.hu portálon közzétett előterjesztése szerint 2010-ben 3 milliárd forintot különítettek el a tér felújítására, a térség közösségi közlekedési kapcsolatainak fejlesztésére, a fogaskerekű felújítására, annak Széll Kálmán térre vezetésére. A január 31-i közgyűlésen megszavazták, hogy készüljön egy koncepció a tér átrendezéséről, amelyet végül a Főmterv készített el. A koncepció lényege, hogy a felújítás ütemezését, nagyságrendjét tisztázzák mind közlekedési, mind városépítészeti szempontból.

  

A koncepcióterv tartalma szerint az első ütemben átalakítanák a gyalogos felületeket, megújítanák az utcabútorokat, és akadálymentesítik a teret, mozgólépcsőket helyeznének el a Várfok utca irányába. E mellett a gyalogoskapcsolatokat is fejlesztenék több zebra kijelölésével. A közlekedés szempontjából fontos elem, hogy a kerékpáros közlekedési kapcsolatokat javítanák, illetve csökkentenék a közösségi közlekedés helyigényét, a tér forgalmi kapacitásait nem növelnék, de ennek csökkentése sem cél.

A metróállomás teljes átépítése is szándékában áll az előterjesztés szerint a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) és a városvezetésnek is, a kereskedelmi funkciókat ellátó épületszárny bontásával együtt. A közösségi közlekedési kapcsolatok javítása szintén kiemelt feladat, a budai fonódó villamosprojekt Széll Kálmán téri ágát szeretnék megvalósítani, illetve az átszállási kapcsolatokat javítanák. A munkálatok első üteme a számítások szerint 2,5-3 milliárd forintba kerül, de a későbbi munkákhoz 1,5 milliárdos fővárosi forráskiegészítés szükséges a kivitelezés 2013-as beindításához.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!