Borsodi idegenforgalom: "A remény hal meg utoljára"

Borsodi idegenforgalom: "A remény hal meg utoljára"
Miskolc, Mezőkövesd, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Tokaj – Nem bíznak jó nyárban az idegenforgalmi szakemberek megyénkben: kevesebb a vendég.

„A remény hal meg utoljára” – így fogalmazott Bágyi Pál, a sárospataki Bodrog Hotel igazgatója, amikor azt kérdeztük, milyen idegenforgalmi szezon elé néznek az idén. Megyei körképünk konklúziója is lehetne ez a mondat, hiszen minden általunk megkérdezett szakember az idei év nehézségeiről beszélt, de majd mindenki bízik benne, hátha… Bágyi Pál elmondta, az előfoglalásaik nem jobbak, mint tavaly, de optimizmusra adhat okot, hogy az elmúlt négy hónapban mintha javult volna a tavalyihoz képest a kihasználtságuk.

– Abban bízunk, hogy mivel Sátoraljaújhelyen megnyílt a magashegyi sportcentrum a téli-nyári bobpályával, növekszik a terület megtartó ereje, és akár 3-4 éjszakát is itt tölt a vendég.

Az igazgató még megjegyezte, a válság folyománya, hogy nem tudnak fejleszteni az idegenforgalomban. Így ha megérkezik a fellendülés, kérdéses, meg tudnak-e felelni a növekvő igényeknek.


A vendégek kivárnak

Hasonló problémákat feszegetnek Mezőkövesden, Tokajban, sőt, Miskolcon is. A lillafüredi Hotel Palota igazgatója, Ivacs Lajos pesszimistán néz a szezon elé, úgy látja, gyengébb az érdeklődés a szálloda iránt mint tavaly ilyenkor.

– A tapasztalat az, hogy a vendégek kivárnak, az utolsó pillanatban foglalnak, rövidebb időre, és inkább az alacsonyabb árfekvésű szállodákat, panziókat választják.

Ivacs Lajos nem csak régiónkbeli, hanem az ország más területein dolgozó szakemberektől is ugyanezeket a problémákat hallja. Tart attól, hogy mindennek gyászos következménye lesz: csökkenő foglalkoztatást eredményezhet az idegenforgalom területén.

A mezőkövesdi Zsóry-hotel értékesítési munkatársa, Birtalan Szidónia szerint is az utolsó pillanatokra hagyják a szobafoglalást a vendégek.

– Hihetetlen mennyire nincs vendég, sokszor még a telefon sem csöng – mondta, állítja, így vannak ezzel a konkurens szállodák is.


Visszaesést várnak

Próbálkoztak már azzal is, hogy lejjebb viszik az árakat, és több szolgáltatást kínálnak, nem sok eredménnyel. A közelgő Pünkösdre sem sokan foglaltak, igaz, húsvét előtt is az utolsó néhány nap élénkült meg a forgalom.

Nagy Júlia, a tokaji TDM (Turisztikai Desztináció Menedzsment) szervezet vezetője megjegyezte, ők mostanában kezdik érezni a válságot. Nyárra 10-15 százalékos visszaesésre számítanak, de bíznak benne, hogy a Tokaj környéki főszezonra – náluk ez a szüret környéke – javul a helyzet. „Addigra a válság is lecsengőben lesz, és talán az új kormány is hoz pozitív, az ágazatot érintő változtatásokat” – hangsúlyozta Nagy Júlia. A tokaji-szerencsi kistérségben számtalan fejlesztéssel kezdik az idei szezont, mondta még, pályázatok eredményeként pedig jóval több jut marketingre is. Az eddigi egy helyett például öt információs iroda működik a térségben, nő a borbuszjáratok száma, kibővülnek a hajójárataik, bevezetik a gasztrobusz programot.

– Hajdu Mariann –


 Aki bízik a nyárban…

Fridély Lászlót, a Miskolctapolcai Turisztikai Klaszter elnökeként és a Barlangfürdőt is működtető Miskolci Turisztikai kft. igazgatójaként is kérdeztük.

– Hiszem, hogy kiváló lesz az időjárás a nyáron – indokolta optimizmusát. Ő úgy látja, hogy az üdülési csekkek, a miskolciaknak nyújtott kedvezmények is okot adhatnak a bizakodásra. A válság ellenére is növelni tudták a barlangfürdő forgalmát 2008-hoz képest, hangsúlyozta, és bízik benne, hogy ez az idén is így lesz.

– Tavaly az influenzajárvány miatt volt kevesebb külföldi vendégünk (márpedig a vendégek 60 százaléka külföldi), kevesebben jöttek Ukrajnából, Romániából. Talán az idén e kiesett bevételt is pótolhatjuk.

Fridély László sorolja, az idén már 20-30 külföldi utazási irodával van lekötött szerződésük, és 40-50 a különböző szállodákkal, panziókkal történt megállapdás. Javítanak Tapolca parkolási rendszerén, és végre kihelyezik a Miskolctapolca irányjelző táblát az M30-as déli bejárójánál.