Borsodban másképp ver a szíve…

Akt.:
Majka élvezi a fellépéseket, imádja ezt a közeget, forr a vére, ha a színpadon állhat
Majka élvezi a fellépéseket, imádja ezt a közeget, forr a vére, ha a színpadon állhat - © Fotó: ÉKN-archívum
Budapest – Koncertek és televíziós szereplések kötik le az idejét, új lemezre egyelőre nem készül Majka. Interjú: Majoros Péter, Majkával

Lassan másfél évtizede történt. Egy kis gurulós bőrönddel elindult az ózdi paneltelepről a világot jelentő deszkák felé. Nem tudta, hogy mi vár, de sikerre volt ítélve. Majoros Péter (művésznevén Majka) ugyan nem nyerte meg a Való Világot, mégis a valóságshow-k szereplői közül ő kamatoztatta a legtöbbet.

A hazai rapstílus elismert előadójává vált, de a kereskedelmi televíziók számos műsorában is foglalkoztatják mind a mai napig. Majka karácsonykor Miskolcra látogat, december 26-án a sportcsarnokban a Christmas Partyn lép föl.

Ha a zenés és a televíziós pálya­futása elejéhez viszonyítjuk, akkor miben változott? Milyen lett, miben fejlődött a több mint egy évtized során?

Majka: Éppen a napokban beszéltük az egyik ismerősömmel, hogy aki megragad egy szinten, az hosszú távon nem lehet sikeres. Tegyük fel, megcsinálsz egy jó nótát, de ez szinte mindenkinek sikerülhet, aki ebben a szakmában mozog. Huzamosabban viszont csak az tud a felszínen maradni, aki képes a megújulásra, a fejlődésre, és arra, hogy az ismertséggel és az esetleges népszerűséggel járó helyzetet kezelni tudja. Ha nem, akkor a süllyesztő vár rá, méghozzá nagyon hamar.

Hogy kell kezelni a sikert?

Majka: Méltósággal kell viselni azt, aki vagy. Meg kell barátkozni az ismertséggel, de nagyon fontos, hogy ismerjük és kezeljük a korlátainkat. Soha nem leszek mérnök, professzor, de sebészorvos sem, ez nyilvánvaló. Tudom a határaimat, tisztában vagyok a képességeimmel, így boldog életet élhetek. Nem vállalok el olyan felkérést, amit nem tudok teljesíteni, ezért minden munkát nagyon élvezek, mind a mai napig. Mindig arra törekszem, hogy legyen előttem egy megvalósítandó cél, ettől pedig az ember határai kitolódhatnak, ha képes kellőképp küzdeni érte.

Visszagondol még a kezdetekre, amikor egyszerű ózdi srácként belevágott a nagy kalandba?

Majka: Nagyon rég volt már, de természetesen emlékszem az elejére. Tizennégy év alatt annyi minden történt, hogy felsorolni is hosszú lenne, hát még megélni. Nem tudtam, mi vár rám, mibe vágok bele. Egyszerűen csak menni akartam, változtatni az életemen. Egy kis ismeretséget szerezni, hogy az otthoni életemhez képest megmozduljon, megpezsdüljön valami. Veszteni valóm akkor még nem volt, de a lehetőségekkel később élni kellett, amihez folyamatos és nagyon kemény munkára volt szükség.

Nagyon sok valóságshow-szerep­lőt próbáltak felkarolni, de igazán csak Ön maradt meg a reflektorfényben és a szakmában. Vajon miért?

Majka: Ezt azoktól kellene megkérdezni, akiknek nem sikerült. Ők tudják, mit rontottak el. Én azt tudom, hogy miért tartok ott, ahol. Egyrészt azért, mert értek ahhoz, amit csinálok, alázattal végzem a munkámat és nagyon élvezem az egészet. Azt hiszem, ez mindent magában foglal.

Voltak holtpontok a karrierjében?

Majka: Nem holtpontok­nak, inkább gyengébb időszakoknak nevezném őket. Ezek a pillanatok elsősorban azért jöttek el, mert makacs ember vagyok. Nem hagyom magam alárendelni semmilyen felettes által kreált igazságtalanságnak. Nagy harcokat vívtam, de ennek is megvolt a kellő ideje és az előnye is. Erősebb és határozottabb lettem tőle, úgy fogtam fel ezeket a csatákat, hogy biztos szükség van rá az előrelépéshez.

Ha választani kellene, akkor a zenei vagy a médiás karrierjét vinné tovább?

Majka: Nem kérdés, egyértelmű, hogy a zene mellett tenném le a voksom. Sokkal szabadabb, kötetlenebb, és ez a lényeg. Igaz, a tv-nél is a szabadelvűség működik, odafigyelnek arra, hogy jól érezzem magam az adott produkcióban. Ettől függetlenül a zene az, ami egy életen át elkísér, ott tudok igazán kiteljesedni.

Egyébként mennyire nehéz a kettőt összeegyeztetni?

Majka: Ezzel nincs probléma, inkább szabadidőt nehéz a kettő mellett találni. A sok munka mellett azért odafi­gyelek magamra, a pihenésre és az aktivitásra is. Hetente ötször-hatszor sportolok, ami nagyon sokat segít a fizikális erőnlétem megtartásában. Mostanában fallabdázok, kiváló alapokat ad az embernek, ajánlom mindenkinek. Emellett konditerembe járok, és az örök szerelem, a futball is szerepet kap az életemben. Bár most pont ennek iszom a levét, hiszen odalett a bokám. A részleges szalagszakadás után másfél hétig fekvő gipszet kaptam, aztán sínbe kerül. Hosszú hetek kérdése a teljes felépülés, még a miskolci bulin is kicsit sántikálva leszek ott. De ott leszek, és óriásit szólunk majd.

majka

A szívével kapcsolatos rendellenességek még fennállnak, vagy már orvosolták a problémát? Figyel az egészségére?

Majka: Inni azért iszok, de a cigit eldobtam. Hál’ istennek ebből a szempontból rendben vagyok. Amikor ott fekszik az ember a kórházi ágyon, akkor sok mindent átértékel és olykor fogadalmakat is tesz. Abbahagytam a dohányzást, ami nagyon jó döntés volt. A cigi nagyon piszkos dolog.

Mennyi idő jut a családra?

Majka: Ők a legfontosabbak nekem, de az egészséges helyzethez képest kevesebbet látom őket. A bioritmusunk nem ugyanaz, különösen akkor, amikor fellépésre megyek. Olyankor éjjel dolgozom, reggelre érek haza, de igyekszem a lehető legtöbbet foglalkozni a családdal.

A fővárosból hogy látja szülővárosa helyzetét? Nyilván más látogatóként hazatérni, mint a mindennapokat fiatalon megélni. Milyen lett Ózd az elmúlt másfél évtizedben?

Majka: Ez jó kérdés. Minden megváltozott Ózdon, de nem feltétlen rossz irányba. Tizennégy éve nem élek otthon, ezért nehéz bármilyen, hitelt érdemlő véleményt formálnom erről. Csak okoskodás lenne, ezt pedig nem szeretném. Sajnos keveset tartózkodom a gyermekkori közegben, de ha jól sejtem, még mindig nem vagyunk New York szintjén. Én persze nagyon szurkolok, a barátokkal, a családdal tartom a kapcsolatot, de való igaz, hogy távol kerültem a településtől. Néhány dalban azonban megénekeltem és videoklipekben is szerepelt a város, ezzel is igyekeztem felhívni a figyelmet Ózd nehéz örökségére, amit folyamatosan cipelniük kell az otthoniaknak.

Egyébként tényleg húz a szíve haza? Nemcsak Ózdot, hanem az egész megyét megzenésítette.

Majka: Borsod megyében rengeteg az érték, a jó dolog. Nyilván ezt az ott élőknek nem kell bemutatni, viszont az ország más részein továbbra is egyfajta pejoratív kihallást érzek, ha ez a környék kerül szóba. Érdekes, hogyha a negatív médiavisszhangok után valaki ellátogat Zsóryra, Bogácsra, Tokajba, Miskolcra, vagy éppen valamelyik csodálatos zempléni faluba, akkor megváltozik a véleménye. Tenni kell azért, hogy ezt a kisebbségi érzést a borsodiak leküzdjék, mert ugyanolyan értékes és tehetséges emberek élnek ott, mint máshol, sőt… Elszármazott ózdival szinte mindenhol találkozom, akik nagyon komoly kihívásoknak felelnek meg, az élet számos területén megállják a helyüket. Nekem is egy kicsit másképp ver a szívem, amikor azon a környéken lépek föl. De azt hiszem, ez érthető, hiszen az egész fiatalságom ehhez a környékhez kötődik, sokszor már a nosztalgikus élmények is előjönnek belőlem.

Mikor várható új Majka-lemez?

Majka: Ez is jó kérdés, már nem volt négy éve. Majd megérik egyszer. Sok olyan új dalom napvilágot látott már, aminek helye lenne rajta. Az Elvitted a szívemet, a Csak te létezel, vagy éppen a Mikor a test örexik sem szerepelt még nagylemezen. Egyszerűen most abban a periódusban vagyok, amikor ez foglalkoztat a legkevésbé, de lehet, hogy idővel sokkal jobban előtérbe kerül. Mostanában azonban sok a fellépés és a tv-s munka, amivel teljes mértékben elégedett vagyok. A vidomeg­osztón a dalaim nézettek, hallgatottak, úgyhogy nem panaszkodom.

Több mint egy évtizedes zenei pályafutás után egy best of album is megtelne már.

Majka: Az még arrébb van. Ha már a lemezkérdést feszegetjük, akkor először valóban egy új koronggal kell kijönni, hiszen van bennem annyi, hogy újabb és újabb dalokat készítsek az alkotótársaimmal közösen. A best of nálam egy kicsit azt jelenti, hogy az adott zenekar vagy előadó nem képes a megújulásra, valamilyen szinten a múltból akar megélni. Persze egy idő után lehet, hogy érdemes az ember munkásságát összefoglalni, de én még nem tartok ott.

Karácsonykor, egészen pontosan december 26-án Miskolcon is lesz fellépése, ezek szerint az ünnepek sem telnek majd pihenéssel?

Majka: Á, dehogy… Tele van a naptár, de az évek alatt ehhez is hozzászokhattam. Ilyenkor az emberek egy kicsit lazítanak, remek bulikat szerveznek országszerte. Ha pedig hívnak, akkor megyek. Mondtam korábban, hogy keményen dolgozom, de nem feszülöm túl a dolgokat. Élvezem a fellépéseket, imádom ezt a közeget, forr a vérem, ha a színpadon állhatok. Az pedig valóban leírhatatlan érzés, ha több százan vagy éppen több ezren éneklik a dalaimat. Olyankor sokszor libabőrös vagyok a látványtól, ezért éri meg csinálni ezt az egészet.

Marosréti Ervin


Névjegy: Majoros Péter, Majka

  • Születési hely, idő: Ózd, 1979. augusztus 5.
  • Foglalkozás: Majka a Való Világ című valóságshow-ban tűnt fel, majd műsorvezetőként, színészként és Dopeman segítségével rapperként folytatta pályafutását. Profi pókerjátékos, több országos versenyt is megnyert, így 2007-ben Magyarország legnagyobb pókerklubjának az éves összetett versenyét is.
  • Lemezei: A valóságshow-ban találkozott először Dopemannel, és a show után közös lemezt készítettek. Így Majka 2003-ban tagja lett Dopeman bandájának, a La Mafia Familának, és Dopeman irányításával Londonban rögzítette bemutatkozó lemezét, ami 2003-ban Az ózdi hős címmel jelent meg Magyarországon. A CD fél éven belül aranylemez lett, és Majka a Bravo Otto Díjátadó Gáláról a legjobb hazai rapper díjával térhetett haza.
  • 2004-ben jelent meg Majka (már Dopeman nélkül) második albuma Történt ami történt címmel. Az albumról négy kislemez jelent meg.
  • 2007-ben jelent meg harmadik albuma Húz a szívem haza címmel legújabb albuma. Az albumról eddig három kislemez jelent meg. Az első a Csak méreg című dalból készült. 2008-ban jelent meg a második kislemez, ami egy régi Pokolgép szám, az Ítélet helyett feldolgozása, melyben közreműködik Tyson, Pápai Joci és Game.
  • 2009-ben jelent meg az album harmadik kislemeze az Érezd című dalból, melyben ismét Pápai Jocival rappel. A dalhoz készült videoklip Majka első greenbox technikával készült klipje.
  • Család: Élettársa Hornyák Hajnalka, ismertebb nevén Dundika, modell. 2011. november 11-én megszületett első közös gyermekük, aki a Marián nevet kapta. Jelenleg második gyermeküket várják.