Borsodban jól termett a búza, a kukorica nem

Akt.:
Miskolc – Tönkremehet a kukoricatermés az aszály miatt, a napraforgóval is baj van.


Megbeszélés keretében számolt be az idei eredményekről a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara megyei igazgatóságának növénytermesztési osztálya. Mint elhangzott, a megyében 64 ezer hektáron termett kenyérgabona, méghozzá kiváló mennyiségben és minőségben. A betakarított búza átlag öt tonna hektáronként, de nagyon szélsőségesek voltak területenként az eredmények, 0,8 és 8,1 tonna között váltakoztak.

A hiányzó csapadék ellenére is jól termettek a kalászosok. A tavaszi árpa kiemelkedő minőségű, kiváló a sörárpatermés, és 760 hektáron termeltek tönkölybúzát 6–6,5 tonnás termésátlaggal hektáronként. Igaz utóbbival teljesen telítődött a piac, így jövőre vélhetően nem lesz érdemes vetni. Meglepően jól termett a rozs, zabot viszont már idén is kevesebbet ültettek, mint tavaly.

Nem túl jó hírek hangzottak el a kukorica és a napraforgó kapcsán. A két kapásnövény termésátlagát még három hete magasabbra saccolták, ám a száraz, forró idő miatt a kukorica sok helyen megállt a fejlődésben, a szemek töppedtek, a levelek száradnak, de vannak olyan területek is, ahol felégtek a növények. Jelenleg a kukoricát 5,5, míg a napraforgót 2,5 tonnára saccolják hektáronként, de, ha nem kapnak a következő két hétben csapadékot, akkor ettől rosszabb is lehet a helyzet.

ÉM-HI