Borsodban is sztrájkkal követelték az igazi változásokat

A Hermanban is sztrájkoltak
A Hermanban is sztrájkoltak - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Néhány megyénkbeli iskolában pénteken az első két tanítási órában nem órát tartottak a pedagógusok, hanem sztrájkot. A kétórás munkabeszüntetést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hirdette meg, de csatlakozott hozzájuk a Tanítanék mozgalom, valamint a Civil Közoktatási Platform is.

Péntek reggel a Herman Ottó Gimnázium bejárati ajtaján fehér és fekete zászló lengedezett, alatta egy papíron: „Az iskola sztrájk miatt zárva!” Majd kisebb betűkkel: „Megőrzési kötelezettségünk vonatkozik a 14 év alatti tanulókra”.

A fehér a tiltakozás, a fekete a szolidaritás jelképe. A gimnázium előtt 50–60 fős csoport álldogált (volt, aki esernyővel, mások kockás kokárdával, ezek mind a pedagógustiltakozás szimbólumai), ők szolidaritást vállaltak a sztrájkoló pedagógusokkal, sokan közülük szülők.

Gyorsítani kellene

Oláh Benjámin szülői minőségében és a Miskolcnak Hangja Van civil csoport képviseletében is nyilatkozott lapunknak. Elmondta, egyetértenek a tanárok azon követelésével, hogy a kormány végre kezdjen velük érdemi tárgyalásokat. Szülőként ő is érzi az oktatás problémáit. Komoly gondként említette az érettségivel kapcsolatos változtatásokat, és hogy a mindennapos testnevelésnek nincsenek meg a feltételei.

Mátrai Árpád István is ragaszkodik hozzá, hogy állampolgárként mondhasson egy-két szót. Hangsúlyozza: a Klik egyáltalán nem védi se a diákok, se a pedagógusok, se az iskolák érdekeit, a rossz állapotban lévő oktatási épületekkel pedig nem törődik. De az egészségügy terén sem jobb a helyzet, teszi hozzá.

Bent a gimnáziumban a tanári szobában találjuk a sztrájkoló pedagógusokat. Ki feketébe, ki kockásba öltözött, van, aki kitűzte az esernyős jelvényt is.

Madarász Pétertől, a Herman gimnázium igazgatójától megtudjuk, a sztrájk idején az első két órában csak 60–70 diák jött iskolába, rájuk 8 pedagógus felügyel. A 3. órától azonban órarend szerint folyik az élet az intézményben. Reggel a tanárok 85 százaléka kezdett sztrájkba.

Madarász Péter tagja a köznevelési kerekasztalnak, őt kérdezzük, az ott folyó munkának van-e már valamilyen eredménye.

– Nem mondom, hogy elégedett vagyok a tempóval – fogalmaz. – Gyorsítani kellene. Vannak már olyan területek, ahol megegyezés született, de döntés még sincs. A Nemzeti Pedagógus Kar is kiadott egy nyilatkozatot, hogy nem értik, miért nincsenek döntések bizonyos konszenzust elért témákkal kapcsolatban, pedig ezeknél úgy tűnt, hogy a kerekasztal teljesen egységes álláspontot képvisel. Valószínűleg arról van szó, hogy a változtatásokat át kell valahogyan préselni a politikai akaraton. Vannak részeredmények, és folyamatban vannak újak, de ettől függetlenül komoly, jelentős döntések nem születtek – vázolta a helyzetet az igazgató.

Időhúzás, szócséplés

Vály György, a gimnázium Pedagógusok Szakszervezeti titkára már a jövő heti, egész napos sztrájkkal kapcsolatos tájékoztatásra készül, de előtte azért lapunknak elmondja, a tantestület januári nyílt levele óta tulajdonképpen semmi nem oldódott meg. A teljesség igénye nélkül említette: továbbra sincs konkrét előrelépés a diákok terhelésének csökkentése terén, nem történt változás a tankönyvrendelésben. A bejelentés ugyan megtörtént, hogy a Klik-et megszüntetik ebben a formájában, de ez nem jelenti azt, hogy az iskoláknak visszaadnák az önállóságukat. Nincs semmiféle intézkedés az oktatást segítő dolgozók béremeléséről, de a pedagógusok munkaterhének egységesítése terén sem. A kerekasztalnál időhúzás és szócséplés folyik – állapította meg a titkár.

Hegyi Erika


Feketébe öltöztek

A pénteki kétórás sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hirdette meg, de csatlakozott hozzájuk a Tanítanék mozgalom, valamint a Civil Közoktatási Platform is. Szűcs Tamás, a PDSZ megyei és regionális ügyvivője lapunknak jelezte: tudomása szerint három miskolci és egy kazincbarcikai iskolában sztrájkoltak a pedagógusok. (Végleges összesítés még nem volt.)

A Herman Ottó Gimnáziumban 85–90 százalékos volt a pedagógusok részvétele, a Földes Ferenc Gimnáziumban 20 százalékos, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában 80 százalékos, a kazincbarcikai Surányi Endre gimnázium és szakiskolában 3 fő szüntette be a munkát. A Földesben a sztrájkolókon kívül még 20–25 pedagógus öltözött fekete ruhába a szolidaritás kifejezéseként.