Borsod-Abaúj-Zemplén megye, mint katalizátor

Akt.:
Török Dezső (középen) részletes játékoztatást adott a TOP pályázatokról
Török Dezső (középen) részletes játékoztatást adott a TOP pályázatokról - © Fotó: baz.hu
Miskolc – „A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat szeretné a katalizátor szerepét betölteni”- jelentette ki a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) folyamatban lévő pályázataival kapcsolatban Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.

Török Dezső, Bánné dr. Gál Boglárka, a közgyűlés alelnöke és dr. Kovács János, megyei főjegyző volt a pénteken megtartott hagyományos év eleji megyeházi sajtóreggeli házigazdája.

Tekintettel arra, hogy 2016 a pályázatok éve az önkormányzatok számára ezért a közgyűlés elnöke tájékoztatója keretében emlékeztetett rá, hogy a TOP-ban 17 pályázat szerepel, amelyből 15 már megjelent, kettő pedig rövidesen várható. A megyénk számára elkülönített 93 milliárd forintos keret 60 százalékát gazdaság, 40 százalékát pedig infrastruktúra fejlesztésre kívánják fordítani. A pályázatokon az önkormányzatok és egyházak indulhatnak, de tárgyalás folyik arról, hogy az egyik keretre civil szervezetek is pályázhassanak. A támogatási intenzitás az ipari parkokat leszámítva egységesen 100 százalékos. Török Dezső kiemelte, hogy a nyertesek a 30 százalék előleget viszonylag gyorsan lehívhatják, tehát nem önerőből kell megindítani a projektek megvalósítását.

megyei2

Munkában a sajtó | Fotó: baz.hu

Mint elhangzott az iparterületek kialakításától, fejlesztésétől a városi zöldterületek növelésén át a kerékpárutak építéséig számtalan lehetőség közül választhatnak az önkormányzatok, hogy mire pályázzanak. A megyei önkormányzat, mint katalizátor mindent elkövet azért, hogy a rendelkezésre álló keretet az „utolsó centig” lehívják– fogalmazta meg a közgyűlés elnöke.

„A teljes háttérbázist a hivatalunk tudja biztosítani”- vette át a szót dr. Kovács János. A megyei önkormányzat készen áll arra, hogy a pályázatokkal kapcsolatos törvényi kötelezettségének megfelelően megadja a szükséges szakmai segítséget azon települési önkormányzatoknak akik ezzel élni kívánnak.

megyei3

Interjúra, beszélgetésre is lehetőség nyílt a rajtóreggelin | Fotó: baz.hu

Az alkalmat megragadva a főjegyző emlékeztetett rá, hogy vasárnap több időközi választást rendeztek. Mint a Területi Választási Iroda vezetője megyénk jegyzőit összehívta és választásszakmai (jogi, anyagi) továbbképzést tartottak számukra.

– Csontos László, sajtóreferens, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat –