Borral indul a nyár Tokajban

Borral indul a nyár Tokajban
Tokaj – A helyiek kapnak főszerepet a Tokaji Borfesztiválon június első hétvégéjén.

A programsorozatnak több évtizedes hagyománya van a zempléni kisvárosban, az idei rendezvényen borbemutatók sora és kulturális kavalkád várja a látogatókat.
A hagyományoknak megfelelően ilyenkor adják át a Tokaj-hegyaljai Polgármesterek Borát is. A kezdeményezés több mint tíz évvel ezelőtt indult, lényege hogy a huszonhét település minden év őszén két-két mázsa szőlőt és húsz-húsz kiló aszút ad össze, amiből elkészülhet a kereskedelmi forgalomban nem kapható bor. Ezt kapják meg a települések vezetői ünnepélyes keretek között a Borfesztivál első napján, a közös bor idén egy 2011-es száraz furmint és egy 2008-as ötputtonyos aszú lesz.
A hagyományos programelemek mellett az újításról sem feledkeznek meg a Tokaji Borfesztiválon. A vendégek például ellátogathatnak a Tokaji Borkörút állomásaira, amin keresztül nyolc városi borászattal ismerkedhetnek meg közelebbről. Különleges bemutatókat is tartanak a múzeum kertjében, ahol például a Tokajjal a közeljövőben várhatóan testvérvárosi kapcsolatba lépő Napa-völgyi város, Sonoma (USA) borait is megkóstolhatják, és összehasonlíthatják azt a helyi nedűvel.
Június elseje és harmadika között tizennégy pincészettel találkozhatnak a látogatók a város főterén, ahol három napon keresztül színes programok szórakoztatják a közönséget. Pénteken Janicsák Veca, szombaton pedig a Kowalsky Meg A Vega lép fel, de a helyi hagyományőrző csoportok is megmutatják tudásukat. A Paulay Ede Színházban a Honfoglalás című rockoperát láthatja a közönség Janza Kata, Kalapács József és Pintér Tibor főszereplésével, egy alternatív színpadon pedig rock zenekarok váltják egymást két estén át.

– EJ –

Címkék: , ,