Boross Péter: ha valóban kilép Vas János, akkor megszűnik az MDF frakciója

Súlyos anyagi és gyakorlati következményekkel járhat, ha Vas János valóban kilép az MDF parlamenti frakciójából. Ebben az esetben ugyanis a képviselőcsoport létszáma 9 fő lenne, azonban legalább 10 képviselőnek kell alkotnia egy frakciót.

Az MDF frakciója a 2006-os parlamenti választásokat követően 11 fővel alakult meg, azonban a néhány hete kirobbant lehallgatási-ügy és az azt követő MDF-elnökválasztás után Almássy Kornélt kizárták a frakcióból. Ezt követően szerdán jelentette be a Tisztelet Társasága, hogy megszakítja kapcsolatát az MDF-el és felszólítja Vas Jánost, az általa delegált frakciótagot, hogy lépjen ki a képviselőcsoportból.

Amennyiben ez megtörténik, az MDF – a törvények szerint – elesik a működési keretétől, ami 25 képviselő utáni alapdíjat, illetve minden frakciótag után az alapdíj 60 százalékát jelenti. Ez összesen 31 alapdíj – 231 900 forint – , ami összesen 7,2 millió forint havonta.
Ezen kívül a frakcióknak bizonyos számú dolgozó bérét is finanszírozza az Országgyűlés. Ez az MDF esetében jelenleg 10 fő.

További változást jelenthet, hogy sok esetben csak frakciók képviselői szólalhatnak fel az Országgyűlésben, így például megszűnése esetén a jövőben egy-egy törvényjavaslat elején nem állíthatna vezérszónokot az MDF.

A frakció felbomlásával megszűnhetnek a párt által delegált tagok megbízatásai az ÁPV Zrt. felügyelőbizottságában, a ORTT-ben, az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületében, illetve a Magyar Rádió Közalapítvány, a Magyar Televízió Közalapítvány és a Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumaiban.

Boross Péter volt miniszterelnök, az MDF frakció tagja szerdán újságírók előtt úgy nyilatkozott: 10 taggal még működik, egy frakció, 9-el már nem, így egyértelmű a helyzet: ha kilép Vas János, akkor megszűnik az MDF frakciója.

Vas Jánost a Független Híürgynökség nem tudta elérni, telefonját nem vette fel.