Boros Imre: jó adóbehajtás és takarékosság magyarázza a büdzsé állapotát

Budapest – A korábbinál sokkal jobban működő adóbehajtással, az újonnan talált “adóztatható felületekkel”, köztük az online pénztárgépek bevezetésével, a foglalkoztatottak számának növelésével és a tervet tartó kiadásokkal magyarázta a költségvetés első féléves számainak pozitív voltát Boros Imre közgazdász az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.

Hozzátette: a képen átmenetileg ronthat, ha Brüsszelből késéssel érkeznek meg – akár százmilliárd forintos nagyságrendben – források, de a féléves számokon ettől függetlenül jól látszik, hogy alacsonyabb a deficit az egy évvel korábbinál.

A költségvetés mozgástere növekszik, magyarán szólva egy-két dolgot még meg tudnak csinálni, és akkor is benne maradnak a két százalékos hiányban, amit terveztek – mondta a kabinet lehetőségeiről Boros Imre.

A baloldali kormányok idején éveket vártak a hitelminősítők Magyarország értékelésének lerontásával, de “amikor a jobboldali kormányt kellett oldalba, farba rugdosni, akkor gyorsan ment a leminősítés” – fogalmazott.

– MTI –