Borcsa nyugdíjba vonult, helyette Fanni állt munkába

Zoltán és Fanni túl a sikeres vizsgán
Zoltán és Fanni túl a sikeres vizsgán - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A fehér botot Borcsa miatt tette le, fontos volt, hogy a kutya érezze, megvan felé a bizalom.

Izgatottan indult a hétfő reggele Vida Zoltánnak, hiszen kutyájával, Fannival vizsgára készültek. A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány irodájában három vizsgabiztos várta őket, illetve egy testőr, akinek az a feladata, hogy a vizsga okozta felfokozott helyzetben figyeljen a gazdára és kutyára. Ha kell, közbe is avatkozhat, de csak egyszer, ha többször kell, akkor a vizsgának annyi. Hétfőn azonban nem volt szükség a beavatkozására, hiszen Zoltán és Fanni vizsgája szinte tökéletesre sikerült.

Karácsonyra kaptam őt, már négy hónapja van velem. Vida Zoltán

„A párosnak A pontból B-be kellett eljutnia, ebben az esetben az irodától a lakásig” – mesélte a vizsgafeladatot Mészáros Darinka, a vizsgabizottság elnöke. Megtudtuk, buszon, villamoson kellett utaznia Zoltánnak és Fanninak, azaz éles közlekedési helyzetben bizonyították, alkalmasak a közös munkára.

Mivel a bemutatkozásuk jól sikerült, így Fanni hétfőtől hivatalosan is Zoltán segítője. „Karácsonyra kaptam őt, már négy hónapja közlekedünk együtt” – kezdte mesélni Zoltán. Megtudtuk, a születésétől vak fiatalembernek Fanni már a második kutyája, korábban Borcsa segítette a mindennapokban, de – ahogy Zoltán fogalmazott – betegség miatt nyugdíjazni kellett. Borcsa a gazdi egy barátjához került, ahol családi kutyusként tölti a nyugdíjas napjait.

„Borcsa és Fanni egészen különböző karakterek, az első kutyám pörgősebb volt, Fanni megfontoltabb, nyugodtabb” – tudtuk meg Zoltántól. Azt is, hogy eleinte fura volt az új vakvezető kutyájával közlekednie, de gyorsan egymásra hangolódtak.

vizsga-01-aj

Hogyan „működik”?

„Borcsa volt az első kutyám, előtte fehér bottal jártam. Fontos volt a kettőnk közti bizalom, ezért is tettem le a fehér botot, nehogy azt érezze, nem bízom meg benne. Kutyával éppúgy tudok közlekedni, mint egy látó, de ehhez százszázalékosan rá kell bíznom magam a társamra” – mondta a fiatalember.

Kíváncsiak voltunk, hogy miben segíti őt a vakvezető kutya. De mielőtt válaszolhatott volna, dr. Mezősi Tamás, az alapítvány kuratóriumi elnöke felhívta a figyelmünket arra, hogy aki lát, annak nehéz elmagyarázni, hogyan is „működik” a vakvezető kutya. Egy egyszerű példa – folytatta –, aki lát, annak természetes, hogy a járdán megy, egy vaknak ehhez kell a fehér bot, vagy éppen a kutya segítsége.

Nem a kutya diktál

Zoltán is segített elma­gyarázni, hogy pontosabb képet kapjunk, felsorolta Fanni munkáját: „Segít nekem például buszmegállót keresni, vagy padot, illetve ajtót, bejáratot, ha szükséges. Ha akadály van előttem, azt jelzi”. És azt is megtudtuk, a piros lámpa már a gazdi felelős­sége, ott nem a kutya diktál, csak akkor indulhat el a zebrán, ha a gazdája jelzi neki.

– N. Szántó Rita –


25-ből 15

A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány az évre 16 vakvezető kutya vizsgáztatását tűzte ki célul. Öt esetben már túl vannak a vizsgán.

A vizsgáztatáskor 25 pontból álló lista van, amiből legalább 15-nek meg kell felelnie a kutyának és gazdájának. Úgy tudjuk, ritka az olyan eset, amikor a kutya és gazdája nem alkalmasak az együttműködésre. Az alapítványnál eddig egy esetben fordult ez elő.

Az életét bízza rá

Vida Zoltánt a munkába jutásban is segíti Fanni. A fiatalember ugyanis az alapítványnál dolgozik, a látássérülteknek oktat informatikát, illetve rendezvényeken tapasztalati szakértőként segít.

Fanni gyakorlatilag egész nap dolgozik a gazdájával, de délután neki is jár a szabadság. „Otthon lekerül a hám róla, és igyekszem naponta többször is elvinni futni.

Igazából az életem bízom rá, ez akkora felelősség neki, hogy fontos, tudjon lazítani, jár neki a szabadság” – fogalmazott Zoltán.