Borátságokat szült a borangolás

Borátságokat szült a borangolás
Miskolc – A bor- és pincekultúra feltámasztása volt az Avasi Borangolás legfőbb célja.

Szombaton élettel telt meg az Avas, vagyis annak északi oldala – az avasi bor- és pincekultúrát felidézni, feltámasztani szándékozó I. Avasi Borangolás résztvevői kóstolhattak bele a több száz éves borospincék előtti poharazgatás hangulatába. A remek, hegedűszóval is erősített hangulat azonban önmagában még nem oltja a szomjat, ezért a vendégek az Avas Kapujában kaptak egy poharat, amivel aztán tizenhat avasi borospincét látogathattak végig, ahol nem csak a saját borokat, de 16 ismert hazai borászat igazságot rejtő nektárját is megkóstolhatták. Hogy az „igazságkeresés” ne ártson meg, a legtöbb helyen harapnivalóval, borkorcsolyával is kínálták poharazgatókat.

Az Avas Kapuja nemcsak a borangolás startvonalát jelentette, de egy, a Miskolc kapuit bemutató kamarakiállításnak is helyt adott. A kiállításon a négy kapu által határolt Miskolc belvárosa jelent meg előttünk, a huszadik század elejét meghatározó épületek, kapuk, bejáratok térbeli bemutatásával és a Lévay József Református Gimnázium diákjai által készített fotók segítségével.

A Miskolc Város Napja alkalmából megrendezett boros barangolásban a „szakma” is helyet kapott, a Bortanyán ugyanis a Miskolczi Borbarátok Társaságának két tagja, Burgony Péter és dr. Gyurcsik András Áts Károllyal (Royal Tokaji Borászat), Kovács Andrással (Dimenzió Borászat), Bukolyi Lászlóval (Bukolyi Családi Birtok) és dr. Olajos István agrárjogásszal „disputált” a magyar borászat mai és jövőbeni helyzetéről, céljairól, nehézségeiről.

Az avasi pincéket és a jó borokat népszerűsítő rendezvény mellett kemény csata is zajlott, a város napja alkalmából nívódíjat kapott, a kilenc legendás miskolci pincesor tulajdonosait tömörítő Miskolczi Pincék Asztaltársasága által meghirdetett II. Asztaltársasági Borverseny, amelyre a régiónkban termett borokkal lehetett nevezni.

Hegyi László egyike volt annak a több száz látogatónak, aki felkaptatott az avasi pincesorra. Mint mesélte, mindenki azt hiszi, hogy az Avas milyen nagy, de most bebizonyosodott, hogy valójában kicsi, pillanatok alatt el lehetett jutni minden pincébe, ahol a gazdák jó borokkal és az Avas pincéinek történetével „traktálták” a vendégeket – nevezetesen: az Avason nem nagyon folyt szőlőművelés, főleg görög borkereskedők tárolták itt a Kassán keresztül Lengyelországba küldött tokaji boraikat. A látogatók között rengeteg miskolci volt kinn, de érkeztek vidékről is, sőt olyanok is akadtak, akik az interneten olvastak a borangolásról, és a Dunántúlról jöttek el Miskolcra. Az emberek barátságosak voltak, lépten-nyomon megálltak beszélgetni a pincék előtt, s volt, ki dalra fakadt. A hangulat délutánra emelkedett a tetőfokára, s bár volt egy kis riadalom az egyre erősödő széllökések miatt, de ez senki kedvét nem szegte.

„Szenzációsan jól sikerült, rengetegen voltak, és mindenki csak szuperlatívuszokban tudott beszélni a rendezvényről”, summázta tapasztalatait Berta Béla pincegazda, az Avasi Boranglást szervező Miskolczi Pincék Asztaltársaságának operatív elnöke, hozzátéve: a nagy sikerre való tekintettel jövőre is megrendezik mind a borangolást, mind a borversenyt.ÉM-SZP