Bor, mámor, Bénye idén is

Bor, mámor, Bénye idén is
Erdőbénye – Tokaji borok, zempléni ízek, jazz, népzene, world music – Tokaj-Hegyalja legizgalmasabb fesztiválja ismét várja vendégeit az erdőbényei kertekben.

Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Bor, mámor… Bénye fesztivált a varázslatos Tokaj-hegyaljai faluban, Erdőbényén.

A Tokaji borvidék legizgalmasabb kulturális és gasztronómiai fesztiválján augusztus 14-16. között a kulináris élmények, koncertek, gyermekprogramok mellett tematikus séták, előadások és rengeteg érdekes program várja a borbarátokat, családokat és kikapcsolódni vágyókat.

A Bor, mámor, Bénye sajátos hangulatát éppen annak köszönheti, hogy itt a koncerteknek és az éttermeknek is az erdőbényei borászatok kertjei adnak otthont, a borászatok a fesztivál helyszínei. A páratlan erdőbényei táj, az ódon kőfalak, a terebélyes fák, a szépen megmunkált fahordók és a csili-vili, modern acéltartályok pedig a díszletek.

A fesztivál idején a falut körbejárva a kertekben a hazai jazz, népzene és világzene kiváló előadóival találkozhatunk, kötetlen, családias légkörben. A fesztivál célja és különlegessége évek óta az is, hogy kevésbé közismert, de minőségi zenét játszó előadóknak is fellépési lehetőséget ad. A zene mellett pedig egyre fontosabb szerep jut a kiállításoknak, író-olvasó találkozóknak és gyerekprogramoknak. Sokszínű kulturális program, szép száraz és elegáns édes tokaji borok, a borokhoz komponált ételek, festői falusi környezet, barátságos emberek – minden adott egy kellemes nyári hétvégéhez.

Erdőbényére egyedül, kettesben, baráti társasággal és az egész családdal (akár kisgyerekekkel) is érdemes ellátogatni, hiszen a fesztiválra jellemző családias házibuli-hangulatban gyerekek és felnőttek egyaránt jól érezhetik magukat a péntektől vasárnapig tartó fesztiválon. A szervezők külön gyermekprogramokról is gondoskodnak. A borászatok udvarán táncház, kézműves foglalkozások és gyerekkoncertek várják a kicsiket, amíg a felnőttek bort kóstolnak.


Résztvevők és programok:

Tokaji borok: Ábrahám Pince, Bardon Borászat, Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Budaházy-Fekete Kúria, Csite, Gigerli Borbár és Bisztro, Gordius Pince, Illés Pince, Karádi-Berger Borászat, Olze Borászat, Préselő Borház, Vayi Borászat


Zempléni ízek: Anyukám mondta, Sárga Borház Vendéglő, Gróf Degenfeld Kastélyszálló étterme, Gigerli Borbár és Bistro, Dűlő étterem, Szimplakert, Magita Étterem, Rókabérc Vadászház

A kerti zöldfűszerek közül idén kiemelt szerepet kap a kakukkfű. Ez az erdőbénye határában is termő fűszernövény nem csak a fehérborokhoz illő ételeket teszi ízletesebbé, de teaként, gyógynövényként is sokoldalúan használható. Az idei fesztivál konyháit arra kértük, hogy egy-egy fogást ízesítsenek kakukkfűvel.


Koncertek:

  • Alternatív: Frekin Disco, Blue Motel, SeTamás, Petruska András, Vanmo’ csello
  • Jazz: Váczi Eszter, Jónás Vera, Kardos-Vázsonyi duó, Szatmári Juli és barátai, Tóth Viktor, Vikukel Dániel,
  • Komolyzene: Barnabás fuvolaquintett
  • Népzene: Csángó Duó, Kiss Gy. László és tárogatós zenekara
  • Világzene: Maszkura és a tücsökraj, Ethnofil, Meszecsinka, Bújdosó Trió, Butterfly Effect
  • DJ: NaiRobi

Előadások: Erdőbénye építész szemmel – Erhardt Gábor, Pinceépítészet Tokaj-hegyalján – Müller István, A hordók világa – Kalydy András, A Horthy-rendszer modernizációs potenciálja – beszélgetés Ungváry Krisztián történésszel, Gyógynövényekkel az egészség megőrzéséért – Szabó Gyuri bácsi és Lopes-Szabó Zsuzsa előadása


Részletes program: http://bormamorbenye.hu

hirdetés


hirdet�s