Nézőpont: Felvonulók mérték

Akt.:
Nézőpont: Felvonulók mérték
Mármint kérték. Legalábbis azt hittük, pedig dehogy. De az “akkor” volt, most meg “most” van. “Most” két helyszínre is mehettünk majálisozni, a munka – ami mifelénk nagy nagy kincs – ünnepére koccintani. – Juhász-Léhi István jegyzete

Kinek szimpátia, és logisztika szerint. Mert amúgy ugyan ki gondolta volna, hogy Miskolcon május elsejét a Népkertben is lehet ünnepelni? Megkockáztatom sikerrel. Csanyik? Nekem az marad a május 1. A gyerekkorból bevillanó képekkel, édesanyám – vagy éppen édesapám – munkatársaival, melósokkal, focival. Később csajozással, és sörözéssel. Most meg? Önök kérték.

Persze dehogy. Ezt kaptuk. Idén választhattunk: Csanyik, vagy Népkert? Mind a kettő kedves. A belvárosban nőttem fel, a salakpálya szomszédságában. Úgy hogy ne válasszak… Vagy kell? Ha a Csanyikba voltam, akkor “ízé” vagyok, ha a Népkertbe mentem, akkor “hozé”? Ez a mérték? Remélhetőleg nem.

Különben meg emlékeznek még Dzsinóékra? Igen, ők azok, akik egy óvatlan pillanatban lettek május elseje olyan jelképei, mint egykor a “felvonulók kérték”. Több, mint fél évtizede kérdésre válaszolva azt mondták a gyanútlan mikrofonos embernek, hogy “a majális a szeretet ünnepe”. Ha ezzel vitába is szállnánk, azzal mindenképpen érdemes egyet értenünk, hogy “a rosszakat el kell ítélni, akik bűnösök szenvedjenek.”

És ebből a szempontból tényleg mindegy a helyszín…

– Juhász-Léhi István –


Életre kelt a Népkert

Miskolc – Sokadalom, jókedv, vidámság: belakták a népkerti családi majálist a miskolciak.

UV sugárzás a Csanyikban

Miskolc – Majális kapcsán idén is sokan választották a Csanyik-völgyi helyszínt május elsején.

Megkérdeztük: mi alapján választott helyszínt május 1-jén?

Miskolc – Népkert, vagy Csanyik? Megkérdeztük a majális(ok) forgatagában az ünneplőket, hogy mi alapján választottak helyszínt?

Május 1. – Miskolcon két helyen majálisoznak

Miskolc, 2012. május 1., kedd (MTI) – Két helyszínen majálisoznak idén Miskolcon, erre nem volt példa sem a rendszerváltás előtt, sem azóta.