Kacag a két kookaburra

Akt.:
Kacag a két kookaburra
© Fotó: Veress Tamás
A Miskolci Állatkert Ausztrália élővilágát bemutató területe manapság gyakran különös kacagástól hangos. Ez a hang az egyik madárröpde legújabb lakóitól, a kookaburráktól származik.

Éppen innen kapta ez a faj másik magyar elnevezését is: kacagójancsi. Ezzel a madárfajjal – mely a jégmadárfélék legnagyobb termetű képviselője – eddig még soha nem találkozhattak az állatkert látogatói.

A kookaburra (Dacelo novaeguineae) Délkelet-Ausztráliában, elsősorban vízközeli erdőkben honos. Táplálékát rovarok és különféle kisebb gerincesek (gyíkok, kígyók, madarak, kisemlősök) alkotják, melyeket csőrével a fák ágaihoz ütöget, így téve ártalmatlanná áldozatát. Kisebb családi csoportokat alkot, így a fiókák felnevelésében az előző évi fiatalok is segítik szüleiket.

A Miskolcra érkezett két kookaburra eredetileg Dániában, a Koppenhágai Állatkertben kelt ki a tojásból egy évvel ezelőtt, de a Csanyikba már a Jászberényi Állatkertből érkeztek. A madarak fiatalok, egyévesek, így most még a nemüket sem lehet teljes bizonyossággal megállapítani. Kacagásuktól azonban már most is gyakran hangos az állatkert.

Fotó: Veress Tamás