BOON Sziréna

2019.03.27. 12:19

Életfogytig tartó fegyház lett a mezőcsáti gyújtogató büntetése

Mezőcsát - Életfogytig tartó fegyházra ítélte a Miskolci Törvényszék azt a férfit, aki 2017. júliusában Mezőcsáton egy édesapára és annak három gyermekére rágyújtotta a házat.

Mezőcsát - Életfogytig tartó fegyházra ítélte a Miskolci Törvényszék azt a férfit, aki 2017. júliusában Mezőcsáton egy édesapára és annak három gyermekére rágyújtotta a házat.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott a három gyermekét egyedül nevelő édesapával élt egy házban, de külön lakrészben. A vádlott és az apa gyakran vitatkoztak egymással, italoztak is, az apa pedig több alkalommal elzavarta a háztól a tulajdonos vádlottat. Utóbbi többször azzal fenyegetőzött, hogy fel fogja gyújtani a házat, júniusban fel is gyújtott egy ajtófélfát és egy műanyag lapátot. Július 16-án este a szomszédban mulatság volt, amelyen a család minden tagja részt vett, italoztak is.

Utoljára, éjfél körül a vádlott tért haza, ekkor is szóváltás volt a két férfi között, mert a vádlott hangoskodott. A vádlott sérelmezte a figyelmeztetést, ismét a ház felgyújtásával fenyegette meg a sértettet, majd távozott. Hajnal egy órakor tért vissza a házhoz (előbb a szomszédtól próbált meg öngyújtót kérni), meggyőződött róla, hogy a sértettek alszanak, majd meggyújtott egy pólót és azt a szobája szőnyegére dobta. A tűz gyorsan terjedt, tíz perc múlva lángokban állt a szoba, a tűz tovább terjedt a konyhára és a sértettek szobájára is. A tűzre a 14 éves lány ébredt föl, fölköltötte a többieket, majd kiment a házból, édesapja pedig a 12 éves fiút vitte ki, majd visszament a másfél éves kislányért. Nem tért vissza, összeégett holttestüket a hátsó szobában találták meg. Hiába keresték őket a házba utánuk menő szomszédok. Közben egy gázpalack is fölrobbant.

A törvényszék a vádlottat aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több ember, részben 14 év alatti személy sérelmére elkövetett emberölés miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte. Súlyosító körülmény volt a férfi büntetett előélete, s felfüggesztett büntetés próbaideje alatt, ittas állapotban követte el tettét.

Bár először tényfeltáró vallomást tett, de ezt az eljárás végére visszavonta. Ugyan segített korábban a gyerekek nevelésében, de bosszú hajtotta, s ennek áldozatul estek a gyerekek is.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője fellebbezett. Az ügyvéd szerint védence ellen csak közvetett bizonyítékok vannak, a tűz fellobbanása után olyan nagy távolságot olyan rövid idő alatt nem lehet megtenni, mint amennyire a vádlottat a helyszíntől megtalálták. Szerinte azokat a tűzeseteket sem lehetett a vádlottra bizonyítani, mint amelyekkel kapcsolatban az eljárás során fölmerült a neve.

Az ítélet nem jogerős, az ellen a vádlott és védője fellebbezett. A büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

A bíróság a vádlott letartóztatását fenntartotta.

Tóth Balázs


[related-post post_id="3902995"]

[related-post post_id="3875444"]

[related-post post_id="3553753"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!