BOON Sziréna

2018.05.05. 12:19

Rugdosták a társukat, a hajára cigarettahamut szórtak a tinik

Miskolc, Kazincbarcika, Sajószentpéter - A Legyek Urát is el kell olvasniuk az ifjú sajószentpéteri garázdáknak.

Miskolc, Kazincbarcika, Sajószentpéter - A Legyek Urát is el kell olvasniuk az ifjú sajószentpéteri garázdáknak.

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa május 3-án jogerős döntést hozott azoknak a fiatalkorú vádlottaknak az ügyében, akiket tavaly májusban társtettesként elkövetett rablás bűntette, személyi szabadság megsértésének bűntette és garázdaság bűntette miatt javítóintézeti nevelésre ítélt a Kazincbarcikai Járásbíróság.

Félelmében odaadta nekik

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a fiatalkorú vádlottak 2015 májusában további két gyermekkorú társukkal Sajószentpéteren bántalmazták a gyermekkorú sértettet. Körbeállták, megpofozták, lábszárán, combján megrúgták, leköpték, a sértett hajára cigarettahamut szórtak, majd a vádlottak a nála lévő gyűrű és karkötő átadására szólították fel azzal, hogy amennyiben a sértett a követelésüket nem teljesíti, tovább bántalmazzák. Az ékszereket a sértett a bántalmazás miatt érzett félelmében átadta támadóinak.

A fentieket követően a kiskorú sértettet akarata ellenére hajánál fogva rángatva, rugdosva a művelődési ház felé irányították, majd ismét bántalmazták őt, melynek következtében a sértett a földre esett, ahol tovább rugdosták.

A sértett az arcán, combján számos, nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el. Egy évvel a korábbi események után az elsőrendű vádlott ok nélkül az iskolatársára támadt, akit többször arcon ütött, a falhoz lökte és ráfogott a nyakára.

Az ítélet ellen a vádlottak, a védőik és törvényes képviselőik enyhítés érdekében fellebbeztek.

A másodfokú bíróság a Kazincbarcikai Járásbíróság ítéletében megállapított tényekkel egyetértett. Megállapította, hogy a vádlottak bűncselekményt követtek el, azonban a törvényszék által feltárt további enyhítő körülményekre, különösen a vádlottak életvitelében bekövetkezett pozitív változásokra – rendeződött családi és iskolai körülményekre – tekintettel az ítéletet megváltoztatta.

A törvényszék a szabadság­elvonással járó javítóintézeti nevelés helyett az elsőrendű vádlott vonatkozásában 2 év, a másodrendű vádlott esetében 1 év próbára bocsátás intézkedést alkalmazott.

A törvényszék ítéletében – az intézkedés nevelő jellegének hangsúlyozása mellett – rendelkezett mindkét vádlott pártfogó felügyeletéről és külön magatartási szabályként előírta a vádlottak részére, hogy agresszióellenes tréningen vegyenek részt, melynek tematikájában kell hogy szerepeljen: William Golding: A Legyek Ura című kisregényének elolvasása és a könyv alapján készült filmdráma megtekintése után az erőszak és az agresszió alkalmazásának következményeit feldolgozó fogalmazás megírása, majd ennek a csoportfoglalkozás keretében történő ismertetése.

Elzárás is lehet belőle

A Miskolci Törvényszék intézkedése értelmében a vádlottak továbbra is családjuk körében élhetnek, azonban ha a próbára bocsátás tartama alatt bűncselekményt követnek el, vagy a bíróság által előírt magatartási szabályokat súlyosan megszegik, velük szemben akár szabadságelvonással járó joghátrány is alkalmazható.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!