BOON Sziréna

2018.02.12. 07:12

Fogház a borsodi dollárhamisítóknak

Debrecen, Miskolc - Börtön helyett fogházba kell vonulnia a két miskolci pénzgyárosnak.

Debrecen, Miskolc - Börtön helyett fogházba kell vonulnia a két miskolci pénzgyárosnak.

A Debreceni Ítélőtábla napokban jogerős döntést hozott Sz. István és M. István ügyében, akiket „társtettesként elkövetett pénzhamisítás bűntettének kísérlete” miatt állítottak a vádlottak padjára. Mindkét vádlott szabadságvesztésének végrehajtási fokozatát fogházra enyhítették, ugyanakkor mindkettejüket 5 évre eltiltották a nyomdaipari foglalkozástól is.

Ismeretlen megrendelőknek

A bíróság által megállapított tényállás szerint – mint több alkalommal foglalkoztunk vele – Sz. István (ő az ügy első rendű vádlottja) 2015-ben ismeretlen személyek azzal bízták meg hogy 20-as címletű amerikai dollár bankjegyet, valamint 200-as címletű ukrán hrivnyát készítsen ukrajnai forgalomba hozatal érdekében.

Az egymást régóta jól ismerő, magas szintű nyomdaipari szaktudással és gyakorlattal rendelkező két férfi a hamis pénz elkészítésébe fogtak. A hamis bankjegyek készítéséhez szükséges eszközöket beszerezték, grafikai és digitális háttéranyagot elkészítették és próbanyomatokat készítettek. Ezt követően a bankjegyeket előállították. 2015 júliusában Sz. István a hamis pénzt a megrendelőknek kívánta átadni, azonban a rendőrök igazoltatták és a személygépkocsiban talált hamis bankjegyeket lefoglalták. A vádlottak összesen jó 126 millió forint értékű dollárt és jó 36 millió forint értékű hrivnyát hamisítottak.

Némi enyhítés

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2017 szeptemberében társtettesként elkövetett pénzhamisítás bűntettének kísérlete miatt Sz. Istvánt 4 év 8 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra, M. Istvánt (ő a másodrendű vádlott) 4 év 2 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlottak enyhítésért fellebbeztek. A Debreceni Ítélőtábla minapi döntésével jogerőre emelkedett a büntetés.



[related-post post_id="3633335"]

[related-post post_id="3294532"]

[related-post post_id="3196486"]

[related-post post_id="3053956"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!