BOON Sziréna

2017.09.29. 16:00

Az ügyész enyhének találta a borsodi pénzhamisítókra kirótt ítéletet

Miskolc - A telefontanú számon egy névtelen telefonáló buktatta le a dollárgyárosokat.

Miskolc - A telefontanú számon egy névtelen telefonáló buktatta le a dollárgyárosokat.

A Miskolci Törvényszék dr. Dósa Ágnes vezette büntetőtanácsa „társtettesként elkövetett pénzhamisítás bűntettének kísérletében” találta bűnösnek Sz. Istvánt és társát, akik nyomdai úton amerikai dollár és ukrán hrivnya bankjegyeket hamisítottak Miskolcon. Ezért az első rendű vádlottat 4 év 8 hónap, míg társát 4 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte első fokon, továbbá mindkét vádlottat 4 évre eltiltotta a közügyektől gyakorlásától. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik, mert az ügyész túlságosan enyhének találta a büntetést és súlyosbításért fellebbezett. Az alap büntetési tétel 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztés.

Rendőrök kapcsolták le

Az első vádlottat, Sz. Istvánt 2015. elején ismeretlen személyek bízták meg, hogy 20-as címletű amerikai dollár bankjegyet, valamint 200-as címletű ukrán hrivnyát készítsen ukrajnai forgalomba hozatal érdekében. Sz. István – ismerve szakmai ismereteit és nyomdaipari gyakorlatát - megkérte M. Istvánt – az ügy másodrendű vádlottját, hogy segítsen neki a hamis pénz elkészítésében, amibe ő bele is egyezett. A hamis bankjegyek készítéséhez szükséges eszközöket beszerezték, grafikai és digitális háttéranyagot elkészítették, próbanyomatokat készítettek. A bankjegyeket forgalomba hozatal céljából utánozták, előállították.

2015 júliusában Sz. István a hamis pénzt a megrendelőknek kívánta átadni, azonban a rendőrök igazoltatták és a személygépkocsiban talált hamis bankjegyeket lefoglalták. A telefontanú számán egy ismeretlen telefonáló jelentette be a pénzhamisítást a hatóságoknak.

Nem rajtuk múlott

A hamis bankjegyek – mint azt szakértők megállapították – az azokat nem ismerő személyek számára megtévesztőek lehettek volna a forgalomba kerülésük esetén.

A vádlottak összesen 126 793 269 forint értékű amerikai dollárt és 36 024 456 forint értékű ukrán hrivnyát hamisítottak.

„Súlyos, nagy tárgyú súlyú ügyről van szó, különösen nagy értékű pénzről van shó – hangsúlyozta az ítélet indoklásakor dr. Dósa Ágnes bíró. A bíróság a büntetés kiszabásakor az első rendű vádlott javára értékelte, hogy egy kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik, továbbá mindkét vádlott esetében büntetlen előéletüket, megbánó magatartásukat és részbeni, ténybeli beismerő vallomásukat. Kisebb súllyal enyhítő körülmény volt az is, hogy „cselekményük kísérleti szakban maradt”, ez azonban nem rajtuk múlott, hanem annak a névtelen telefonálónak, aki a rendőrség telefontanú vonalán bejelentést tett. Súlyosító körülményként értékelte a bíróság az első rendű vádlott irányító, kezdeményező szerepét, valamint mindkettőjük esetében a hosszan tartó, kitartó elkövetést és a speciális szakmai ismeretek felhasználását, hiszen a vádlottak nyomdai ismeretekkel rendelkeztek.

Az ügyész a kiszabott büntetések súlyosítása érdekében fellebbezést jelentett be, a vádlottak és védőik 3 nap gondolkodási időt tartottak fenn, így az ítélet nem jogerős, az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

ÉM-SZB



[related-post post_id="3294532"]

[related-post post_id="3196486"]

[related-post post_id="3053956"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!