BOON Sziréna

2017.07.24. 11:12

Betonkeverőt és szőlőprést is használtak a kábítószer gyártásához Felsődobszán

Felsődobsza - Ipari mennyiségben szereztek be mákszalmát, amiből a „cola” fantázia nevű kábítószer gyártásába kezdtek.

Felsődobsza - Ipari mennyiségben szereztek be mákszalmát, amiből a „cola” fantázia nevű kábítószer gyártásába kezdtek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat ukrán és magyar állampolgárságú férfiakkal szemben.

Az ukrán ötlete volt

A vádirat szerint egy az eljárás során végig szökésben lévő ukrán állampolgár ötlete nyomán kezdődött a megvalósítás 2016 év elején. A fő szervező magyar férfi és ukrán társa Felsődobszán néztek ki egy üresen álló raktárépületet, ahol nyugodt körülmények között tudják előállítani a kábítószert. Egy céget is alapítottak, amely megvásárolta az ingatlant.

Ezután több személyt bevontak a folyamatba. Egyiküktől, akinek cége legálisan kereskedik mákszalmával, mely a jogszabályok szerint kábítószernek minősül, beszereztek 4 tonna növényi anyagot. A mákszalma a mák növény valamennyi része a magok kivételével. Az ebből kivonható hatóanyag a morfium, ami szintén kábítószer, a kemény drogok közé sorolható.

Mindent beszereztek

Társaik segítségével beszerezték a gyártáshoz szükséges eszközöket, így betonkeverőket, présgépet, gázpalackokat, hordókat, zsákokat és vegyi anyagokat.

A gyártást 2016 májusában kezdték, melyhez szintén ukrán és magyar állampolgárságú férfiakat fogadtak fel. A munkások tudták azt, hogy miben vesznek részt, munkájukért naponta 100 dollár munkabért kaptak.

A tevékenység egy hónapon keresztül folyt, amikor a rendőrség rajta ütött az illegális droglaboron. A helyszínen különböző készültségi fokban találtak és foglaltak le kábítószert, melynek mennyisége ezerszeresen meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát. Mintegy 28 kg volt a tiszta hatóanyag tartalom.

A férfiakat őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba kerültek.

Akár életfogytiglan

Az ügyészség a kilenc vádlottal szemben fegyházbüntetést, közügyektől eltiltást és vagyon elkobzást indítványozott.

A cselekmény büntetési tétele öttől húsz évig vagy akár életfogytig terjedő szabadságvesztés.


[related-post post_id="3117575"]

[related-post post_id="3096018"]

[related-post post_id="3095290"]

[related-post post_id="3094609"]

[related-post post_id="3093958"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!