BOON Sziréna

2017.02.15. 10:30

Encsi szocpolos ügy: Volt, hogy lebontották és „újrahasznosították”

Encs, Miskolc - Az államot és a bankot is megkárosították a szocpollal csalók.

Encs, Miskolc - Az államot és a bankot is megkárosították a szocpollal csalók.

A Miskolci Járásbíróság dr. Lengyel Andrea vezette tanácsa „jelentős kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt” az elsőrendű vádlott P. Lajos és további 81 társával szemben folytat büntetőeljárást, amely – első fokon – a vége felé közeledik.

Az „encsi szocpolcsalás” néven ismert ügyben eddig 52 tárgyalási napot tartott a bíróság. A költségvetési csalásos ügyben az ítélet talán már a jövő hónapban várható.

Működött a rendszer

Többször is foglalkoztunk a szocpolos ügyekkel, amelyekben az elkövetők módszere nagyon sok hasonlóságot mutat: úgynevezett felhajtók nagycsaládosokat kerestek meg, hogy a lakhatásukat célzó állami támogatást (szociálpolitikai támogatást – a szerk.) megszerezzék. A nevükben kitöltötték az igénylőlapokat, és közbenjártak, hogy az érintett pénzintézet elfogadja a kérelmeket, a helyi építési hatóság pedig kiadta a – később lakhatatlannak bizonyult – házakra a használatba vételi engedélyt.

Fura egy módszer

Az sem volt ritka, hogy a házat – miután az állami támogatás utolsó tételét is felvették – újra elemeire bontották, és az építőanyagból más szocpolt igénylő számára húztak fel házat.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!