BOON Sziréna

2016.11.05. 21:06

Hatvan határvadász képzése kezdődött meg

Miskolc - Hatvan leendő határvadász kiképzése kezdődött el Miskolcon: hat hónap és két vizsga áll előttük.

Miskolc - Hatvan leendő határvadász kiképzése kezdődött el Miskolcon: hat hónap és két vizsga áll előttük.

A határvadász-képzés első csoportjainak hallgatói 11 helyszínen kezdték meg tanulmányaikat, köztük Miskolcon.

A családom is biztatott és a testvérem nyomdokaiba léphetek." Horváth Zoltán

– Hatvan fővel kezdődik az oktatás Miskolcon, ugyanakkor az ország másik tíz helyszínén is megkezdődik a képzés – mondta Janasoczki Attila rendőr alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. – Országosan 574 fő vág neki fél éven át tartó rendőri tanulmányainak, ami után modulzáró vizsgák is lesznek.

Az első két hónap után lesz vizsga, és annak a sikeres teljesítése után kerülnek hivatásos állományba a kollégák, majd újabb 4 hónap után ismét lesz egy vizsga, ami után a Készenléti Rendőrség állományában teljesíthetnek szolgálatot. Fél év alatt elméleti és gyakorlati tudásra tesznek szert, jogi ismeretek oktatnak számukra, önvédelmi és rend­őr szakmai tudáshoz jutnak.

– Ezek a kollégáink elsősorban határvadászként, határainkon teljesítenek majd szolgálatot – tudtuk meg Janasoczki Attilától, aki elmondta azt is, hogy országosan 2200 jelentkeztek határvadásznak, amiből 1800 érvényes pályázat volt. A jelentkezőknek be kellett tölteniük 18. életévüket, büntetlen előélettel és állandó magyarországi lakhellyel és legalább érettségi vizsgával kellett rendelkezniük. A legfiatalabb képzésben résztvevő 18, míg a legidősebb 53 éves.

– Mindig is vonzott ez a pálya, élethivatásnak gondolom, ezért is jelentkeztem – nyilatkozta lapunknak Horváth Zoltán határvadász tanuló, aki miskolci és 25 esztendős. – A családom is biztatott, ráadásul a testvérem nyomdokaiba léphetek, hogy én is rendőrként szolgálhassam az országot. Kihívásként tekintek a jövőre, de nem tartok tőle.


Nagy várakozással

„A rendőri vezetés nagy várakozással tekint önökre, mert az illegális migrációs nyomás lényegesen nagyobb rendőri erő alkalmazását teszi szükségessé a határon”- jelentette ki Kovács István vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos, gazdasági országos rendőrfőkapitány-helyettes a tegnapi miskolci állománygyűlésen. „Számítunk arra, hogy felkészülten és magas fokú elkötelezettséggel tudnak rövidesen szolgálatba állni. Hazánk nemzetközi kötelezettségei szükségessé teszik, hogy eleget tegyünk az illegális migráció okozta rendészeti kihívásoknak.” A vezérőrnagy sok más mellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a határvadászok szolgálatba állását nagy érdeklődés övezi, ezért kérte, hogy a mindenkori megjelenéskor legyenek körültekintőek a tanulók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!