BOON Sziréna

2016.05.27. 10:55

Ez a rendszámtábla, nem az a rendszámtábla

Miskolc - Rossz esetben egyedi azonosító jellel való visszaélés lehet a bűncselekmény neve.

Miskolc - Rossz esetben egyedi azonosító jellel való visszaélés lehet a bűncselekmény neve.

„Egyedi dekor rendszámtábla akár 1500 forintért!” – hirdeti egy – reklám­okok miatt eleve meg nem nevezendő – internetes portál.

A szélvédő mögött lehet

A kereskedelemre szakosodott honlap (nem ez az egyetlen, több ilyet is találtunk a világhálón böngészve – a szerk.) arra biztatja látogatói, hogy rendeljenek meg esküvőre, házassági évfordulóra, születésnapra, kerékpártartóra egyedi rendszámtáblát. Mint írják: „Akkor is jó helyen jár, ha csak saját becenevét vagy valami vicces szöveget szeretne szélvédője mögött viszontlátni egy rendszámtáblán”.

Ezek a vicces rendszámtáblák – köztük olyanok is, amelyek az igazihoz megtévesztésig hasonlítanak – nem kis gond elé állítják a rendőröket. A viccelődéssel, tréfával nincs semmi gond, de mi van, ha valaki azért használ más rendszámtáblát, hogy elrejtőzzék a hatóság szeme elől.

Mint megtudtuk, ha valaki egyedi azonosító jelet (például mint esetünkben rendszámtáblát) eltávolít vagy meghamisít, az a büntető törvénykönyv szerinti egyedi azonosító jellel visszaélés bűncselekményt követi el, és büntetésre számíthat. Mindez azt jelenti, hogy a rendszámtáblát nem szabad az autóról levenni vagy másikat rátenni, kicserélni. Lehetőség van azonban arra, hogy a szélvédő mögé kitegyék az előbbiekben idézett weblap által kínált tréfás „rendszámtáblát”, azaz ez nem jogszabályellenes.

Hamisítás lenne

A weblapon is olvasható figyelmeztetés a hátsó kerékpártartóra helyezhető pótrendszámtáblák kapcsán: „A hatóságoknál sem tudtak egyértelműen állást foglalni a tábla használatával kapcsolatban, ezért fokozottan felhívnám minden kedves megrendelőm figyelmét, hogy a tábla használatából eredő problémákért felelősséget nem vállalok. Az eredeti rendszámtáblához hasonló táblát nem gyártunk, mert hamisítást követnénk el”.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!