BOON Sziréna

2011.07.20. 13:19

A nők inkább megkísérlik, a férfiak be is fejezik

Miskolc - Milyen okok miatt fordul önnön élete kioltáshoz valaki? Kit ez, kit az motivál.

Miskolc - Milyen okok miatt fordul önnön élete kioltáshoz valaki? Kit ez, kit az motivál.

Az öngyilkosságot leggyakrabban párkapcsolati problémák, családi okok miatt választják az emberek. További meghatározó tényező az adósság, a munkahely elvesztése, a magányosság, de ide sorolhatók a betegségek is - sorolja dr. Papp Katalin, a miskolci OSPI-program koordinátora. – Általában nem egyféle betegség miatt fordulnak önmaguk ellen az emberek, például ha megtudják, hogy rákbetegek, inkább többféle, fájdalmakkal is járó betegség együttes megléte esetén választják a megszabadulásnak ezt a módját. Főként idős embereknél fordul elő, hogy azért választják az öngyilkosságot, hogy ily módon mielőbb elveszített párjuk után mehessenek. Általánosságban minden korosztályra jellemző, hogy a szeretett személy elvesztését nem tudják feldolgozni, s ez vezet a saját élet kioltásának kísérletéhez, vagy magához a kioltáshoz.

Méreg, alkohol, kötél

Megtudtuk azt is: az öngyilkossági kísérletekben inkább a nők vezetnek, s a leggyakoribb mód náluk a gyógyszermérgezés, egyre inkább alkohollal kombinálva. A férfiaknál vezet az alkohol, karöltve valamilyen szenvedélybetegséggel, s rájuk jellemzőbb, hogy a befejezettségre törekednek, ennek megfelelően a leggyakoribb elkövetési mód a kötél vagy a vonat elé ugrás.

ÉM-SzK


Nem csak magyar gond

Az OSPI a depresszió és az öngyilkossági veszélyeztetettség felismerésének, megelőzésének kérdéskörével foglalkozó akcióprogram megnevezése - az angol elnevezés mozaikszava. Az európai szintű, uniós támogatással megvalósuló OSPI program hazai koordinátora a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete. Erről és a Miskolci OSPI programról bővebben: www.depressziostop.hu


Kapcsolódó cikkek:

Mezőkövesd- A nyílt pályán, Mezőkövesd határában halálra gázolt hétfőn egy 56 éves férfit a vonat.

Tanúk szeme láttára lett öngyilkos

Miskolc - Két kisgyereket hagyott árván az a nő, aki egy ötödik emeleti ablakból ugrott ki.

Miskolc - A helyszínre érkező mentők és rendőrök sem tudták lebeszélni a nőt, aki kiugrott az ötödikről.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság eljárást indított emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt egy 56 éves ózdi asszonnyal szemben. 

Ózd - Valószínűleg megmérgezte gyámság alatt lévő lányát, és öngyilkosságot követett el egy ózdi asszony a közelmúltban – tájékoztatta lapunkat Egyedné Novodonszki Éva, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!