BOON Sziréna

2010.04.01. 21:29

Ha Húsvét, akkor fokozott ellenőrzések

<p>A húsvéti ünnepek ideje alatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is fokozott ellenőrzésekre számíthatnak a közlekedők.</p>

A jó idő, és a húsvéti hosszú hétvége miatt a közúti forgalom további növekedését eredményezi nem csak országosan, de megyénk útjain is. A szokásostól eltérő, „oldottabb” közlekedési magatartás pedig fokozottabb veszélyt jelent a közlekedés minden résztvevőjére. A hagyományokat követve sokan hosszabb-rövidebb útra indulnak, így zsúfoltság és ismétlődő kisebb-nagyobb szabálytalanságok jellemezhetik az ünnep közlekedési morálját. 

Az ünnep alkalmával vélhetően többen fognak részt venni a közúti forgalomban úgy, hogy a vezetés megkezdése előtt szeszesitalt fogyasztanak, melyet sajnos az elmúlt évek statisztikai adatai is alátámasztanak.

A kedvezőtlen folyamatok megállítása, illetve visszafordítása érdekében a Rendőrség kiemelt figyelmet fordít a negatív tendencia megállítására, az ittas vezetők forgalomból történő hatékonyabb kiszűrésére. A célok elérése érdekében így a közutakon közlekedők nagyobb számban találkozhatnak Borsod-Abaúj-Zemplén megye közútjain is a közlekedésben való részvétel feltételeit ellenőrző rendőrökkel. Az ittasan vezető személyek pedig számíthatnak arra, hogy mind szabálysértés, mind pedig bűncselekmény elkövetése esetén – a pénzbírság, illetve pénzbüntetés mellett – vezetői engedélyük hosszabb-rövidebb időre bevonásra kerülhet. Gondolja hát meg, hogy hogyan ül autóba!

Információs háttér

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2010. első negyedévének statisztikáját tekintve, a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek száma kedvezően alakult, illetve sikerült megtartani a javuló és kedvező tendenciákat. Az intenzív és célirányos, nyílt rendőri, valamint preventív propagandamunka együttes hatására az előző évi kimagaslóan jó eredmények tovább javultak.

A rendelkezésre álló adatok is azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban tovább javult a közlekedésbiztonság helyzete, folytatódott a pozitív folyamat. Összességében közel 10 %-os a balesetszám csökkenésére és szintén közel 10 %-kal kevesebben sérültek meg megyénk útjain.

Sajnálatos, hogy az ittas állapotban előidézett balesetek száma az év eddigi időszakában a tavalyival szemben hol emelkedik, hol pedig stagnál (eddig 21), és ittasságból eredően idén már kettő halálos kimenetelű baleset is volt. Az ünnepek idején pedig – így van ez húsvétkor is – nagyobb a kísértés az alkohol fogyasztására, ezáltal nagymértékben megnövekszik a balesetek bekövetkezésének valószínűsége.

A megye közútjain az év eddig eltelt időszakában minimálisan ugyan, de csökkent az olyan személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek száma, melyeknek okozója motorkerékpár vezető volt. Örvendetes tény az is, hogy egyik ilyen jellegű baleset sem volt halálos kimenetelű. Megkülönböztetett figyelemre van azonban szükség a motoros-szezon beköszöntével, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy nagy számban vannak olyan motorosok akik nem tartják be a rájuk vonatkozó szabályokat, illetve nem rendelkeznek a közlekedéshez szükséges megfelelő rutinnal.

- B.-A.-Z. MRFK. Kommunikációs Iroda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!