BOON Sziréna

2010.03.18. 20:14

Feljelentés elhagyatott bánya ügyben

<p>Rudolftelep - Egyre veszélyesebbé válnak a Rudolftelep határában található bányák – már az megy be, aki akar.</p>

A közelmúlt csapadékos időjárása és az olvadás hatására újra be lehet menni az egyik elhagyatott, Rudolftelep határában található bányába, az akna bejáratánál ugyanis semmi sem állja útját a kalandvágytól hajtott vagy az ingyenszén csábításának ellenállni nem tudó „amatőr bányászoknak”.

Az eredetileg külszíni fejtésnek indult bányagödör alján egy lejtős vágatot alakított ki a szenet kitermelő, de azóta felszámolás alá került cég, majd ezen keresztül felszínre hozták az ott található, könnyen elérhető szenet – amit el is adtak. A befolyó pénzből azonban egy garast sem tettek félre, hogy a bányaművelés befejeztével a kitermelés nyomait eltüntessék. Rudolftelep közelében több hasonló bányagödör is van, de mind között ez a legsúlyosabb: a hatalmas kráter mélyén ott tátong ugyanis a bánya bejárata, ami a környéken lakók egy részét az olcsó szén megszerzésének reményében a föld alá csábíthatja. Az illegális bányászat azonban – túl azon, hogy törvénytelen – életveszélyes, ugyanis a bánya bejáratát bemosott víz a mélyben talált utat magának, közben nem csak a tömedékelésre használt anyagokat, de már a járat aládúcolására szolgáló gerendák jó részét is magával sodorta. Így már nem csak a bányagödör omolhat be bármelyik percben, hanem a vágat is, amiben ottjártunkkor is jól lehetett hallani az alászivárgó víz csobogását.

Korábban megírtuk: számottevő értéket nem képvisel a korábban Rudolftelep határában bányát üzemeltető, mára azonban felszámolás alá került Cyclocarbon Kft. megmaradt vagyona, így a bánya rekultivációjára sincs pénz. Baji Sándor alpolgármester és Roznozsnyik Jánosné önkormányzati képviselő arról tájékoztatta lapunkat, hogy a balesetveszély elhárítására az önkormányzatnak sincsenek forrásai, de nyilvánvaló, hogy a mostani helyzet tarthatatlan. A település önkormányzata ezért az ügyészséghez fordult: foglalkozása körében elkövetett veszélyeztetés, természetkárosítás vagy közveszélyokozás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek a Kazincbarcikai Városi Ügyészségen. Az ügy innen illetékességi okokból átkerült a Miskolc Városi Ügyészségre. Mint dr. Martossy Györgytől, az ügyészség sajtóreferensétől megtudtuk, az iratok szerdán érkeztek meg Miskolcra, ahol három napon belül kell döntést hozni, indul-e nyomozás az ügyben vagy sem.

ÉM-SZP

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!