BOON Sziréna

2010.02.01. 19:43

Kiemelkedően teljesítettek a pénzügyőrök

<p>Miskolc - Kiamagaslóan jó teljesítményt tudhat maga mögött régiónk vám- és pénzügyőrsége.</p>

Összességében 21 milliárd 592 millió forint bevételt ért el a Vám- és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális parancsnoksága 2009-ben. Ezzel pedig a 2009-re meghatározott tervét 7 százalékkal túlteljesítették - erről Nagy János altábornagy, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka beszélt hétfőn Miskolcon, az évértékelő állományülés előtti sajtótájékoztatón. A központi költségvetésbe befolyt összeget különböző jogcímeken szedték be. A korábbiakhoz képest egyharmadával megnőtt például a vámbevétel. Több mint kétharmadával a környezetvédelmi termékdíjból befolyt összeg - ezt már Szabó Zsolt ezredes, régióparancsnok mondta el.

Kikötő helyett itt

Elhangzott egyebek mellett, hogy a vámbevétel például azért lett terven felüli, mert egy megyénkben működő cég úgy határozott, hogy a beérkező import eszközöket, szerszámokat, alapanyagot és mást nem Európa tengeri kikötőiben, hanem itt vámoltatja el. Kiderült az is, hogy a pálinka, a bor és a vámterület éve volt a tavalyi. A sörfogyasztás ugyan visszaesett, de soha nem látott mennyiségű pálinkát főzettek a szeszfőzdékben magánszemélyek és társaságok.

Új feladatok

Nagy János altábornagy kijelentette, hogy 2009-ben az ország költségvetési bevételeinek több, mint 15 százaléka, nettó 1.267,317 milliárd forint származott a testülettől. A regisztrációs adó bevétel a gépjármű-értékesítés jelentős visszaesése miatt a tervezethez képest több mint felére esett vissza. Az országos parancsnok megfogalmazása szerint nem lesz könnyű az idei esztendő. Nemcsak a gazdasági válság miatt, de amiatt sem, hogy sok új feladat vár a testületre. A fémhulladék kereskedelem ellenőrzésének megszervezése ezek közé tartozik. Nem a fémtolvajok után futnak majd, hanem az értékesítésnél, a kereskedőknél lesznek résen a pénzügyőrök. Ennek a feladatnak teljesítése érdekében egyébként szakembereket vehettek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!