BOON Sziréna

2008.11.26. 07:40

Rasszista támadás vagy hisztéria?

<p>Miskolc – Megyeszerte szárnyra kapott a hír, miszerint szombat éjjel Sajóhídvégen egy romatelepre akartak támadni, Bőcsön pedig egy házra gyalázkodó feliratot írtak. Egyesek árpádsávos zászlókat is látni véltek, és állítólag egy fekete autóból azt üvöltötték feléjük: "Végetek, cigányok!"</p>

Balog János, a Sajóhidvégi Roma Kulturális Közhasznú Egyenlő Bánásmód Egyesület elnöke elmondta, hogy 22- én Bőcsön fekete ruhás idegenek gyülekeztek a folyó partján. Azt nem tudja, valóban írtak-e valamit az egyik ház falára, és ragasztottak-e ki gyalázkodó szórólapokat, ahogyan az a RomNet honlapján áll. Mindenesetre az egyesület elnöke biztosra veszi, hogy a gárdisták állnak az ügy hátterében.

"Végetek, cigányok!"

A bakancsos, feketébe öltözött csoport kevéssel éjfél előtt már Sajóhídvégen járt. "Motorokkal és autókkal jöttek, tizenöt- húsz év körüli fiatalok voltak. A faluvégi cigánytelepnél megálltak és a házak felé világítottak, kiabáltak is valamit" - tájékoztatott Balog János. "Erre a roma járőrszolgálat tagjai riasztották a rendőröket, a helyiek pedig tábortüzet gyújtottak és bedeszkázták az ablakaikat, mert féltek, hogy Molotov-koktéllal vagy kézigránáttal támadnak majd rájuk" - folytatta. "De a megfutamított támadók néhány órával később visszatértek, és ezúttal már távolabbról világítottak felénk." Megtudtuk tőle azt is, hogy a szomszéd településen, Körömben két fekete autó jelent meg, utasaik pedig az ablakon keresztül árpádsávos zászlót lobogtattak, azt kiabálva: "Végetek, cigányok!" A helybéliek egészen Polgárig üldözték őket, míg végül nyomuk veszett.

"Semmit sem tudok az egészről" - reagált a szombat éjjeli történésekkel kapcsolatos kérdéseinkre Bőcs polgármestere, S. Nagy László Győző. "Ha valóban nagy számban érkeztek volna ki rendőrök a helyszínre, ahogyan az a RomNet honlapján áll, azért remélem, engem is értesítettek volna!" - mondta. "Az eseményeket követő kedd délutánján pedig kisebbségi testületi ülés volt nálunk, szerintem már csak emiatt is tudnék róla, ha valóban történt volna valami."

Hisztéria az egész?

"Senki nem látott ott semmit. Ez az egész csak túlkapás, a fantázia szüleménye" - tájékoztatott Takács Győző, Sajóhidvég polgármestere is. "A romatelep lakói állítólag valami mozgást láttak a környező földek felől. De ott állandó mozgás van. Jár arra a traktor, és gyakran quadoznak, motoroznak ott a fiatalok is. A közelmúltban történt támadások miatt felfokozott most a közhangulat. Ez nem más, mint hisztéria" - fogalmazott. "Kimentem egyébként a telepre az önkormányzat kocsijával, ahol a frissen betelepült családok azt követelték tőlem, hogy biztosítsak számukra védelmet a polgárőrség segítségével. De a polgárőrök megtagadták ezt, mivel éppen azok kértek tőlük segítséget, akiket nemrégen csoportos rabláson kaptak rajta, és akik emiatt megfenyegették őket és a családjukat is."

Takács Győző elmondta azt is, hogy mindezek után fölkereste őt Balog János, a Sajóhidvégi Roma Kulturális Közhasznú Egyenlő Bánásmód Egyesület elnöke, és Rontó László, az Önsegélyező Roma Civilszervezet vezetője, akik már korábban is felvetették tervüket arról, hogy roma polgárőrséget alakítanak, hogy megvédhessék magukat. "Kedden össze is jött körülbelül húsz ember, de a megbeszélésen akadtak hőbörgők, így végül nyolc fővel alakult meg Sajóhidvégen a roma polgárőrség. Rontó László lett az elnökük, alelnökük pedig Balog János. Mihelyst meglesz a bírósági bejegyzés, és az adó- és bankszámlaszám, az önkormányzatunk is támogatja majd őket."

Megszólalt az ügyben dr. Pásztor Albert ezredes, a Miskolci Rendőrkapitányság vezetője is. "Ez az eset a felfokozott érzékenység terméke. Az áttételek nyomán torzultak el a történtek" - árulta el. "Mindössze annyi igaz belőle, hogy a járőröző romák egy bőcsi illetőségű személytől hallották, hogy Bőcsön kiírták valahova, hogy "cigányok megdöglötök", és hogy hamarosan Sajóhidvégen fognak támadni. De Bőcsön semmiféle kiírás nincs, és azt sem tudja már senki megmondani, kitől származik az információ. Puszta rémhír az egész" - erősítette meg. "Senki semmit nem látott, az egyetlen erre vonatkozó adatunk, hogy Bőcsről odaszólt valaki a járőröző romáknak. Ott voltunk éjszaka többször is, és a kollégák sem tapasztaltak semmit , szemtanú sem volt. A történet tehát egyetlen elemében sem valós" - fejezte be a rendőrfőkapitány.

Kapcsolódó cikk:

Etnikai szabadesés
Ránéztem a szélsőjobb portáljára, szinte bármilyen bűncselekménynél a cigányságot tekintik elkövetőnek. A cigány vezetők közül nem egy, etnikai támadásokat sejt a legtöbb eset hátterében, amit a romák kárára követnek el. A zuhanás. - sothis jegyzete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!