BOON Sziréna

2008.11.04. 08:32

Kés is villant a megyaszói focipályán

<p>A vasárnapi Zemplén FC – BTE Edelény megye II-es foci bajnoki után tömegverekedés tört ki a pályán. Megszólaltak az illetékesek az ügyben...</p>

A labdarúgó Intersport megyei II. Északi csoportjának 13. fordulójában vasárnap Megyaszón fogadta a Zemplén FC a listavezető BTE Edelényt. A mérkőzés különösebb gond nélkül ért véget, a vendégek 2-0-ra nyertek, de a meccs lefújását követően már nem sikerült ,,akadály nélkül" az öltözőbe vonulnia az edelényi gárdának.

Szégyenletes

– A bajnoki folyamán semmi jele nem volt annak, hogy ilyen szörnyű eseményekre kerül sor – mondta Földvári Tibor, a Zemplén FC játékosedzője. – Ahogy vége lett a találkozónak, kezet fogtam a játékvezetővel, megköszöntem a közreműködését, majd az edelényi kapussal is kezeltünk, és ekkor láttam, hogy az öltöző elé özönlenek az emberek, és ütik egymást. Természetesen én is odarohantam, és igyekeztem, már amennyire tudtam, szétválasztani a verekedésben résztvevőket, sajnos nem sok sikerrel. Megmondom őszintén: értetlenül állok a történtek előtt. Játékosként sok-sok meccset játszottam már, egykori diósgyőri futballistaként sok fűtött hangulatú mérkőzés résztvevője voltam, de ilyet még nem láttam, és remélem nem is fogok soha. Sajnos, ebben a szégyenletes cselekménysorban a csapat néhány játékosa is részt vett, akikkel én a jövőben nem vagyok hajlandó együtt szerepelni. Ezt a klub elnökének is a tudomására hoztam, ugyanis én nem egy küzdősport klubhoz, hanem a labdarúgó klubhoz jöttem játszani, dolgozni. Ha meg lesz nagytakarítás, és maradok, akkor az elsődleges cél az lesz, hogy visszaszerezzük a csapat becsületét, ezt a szégyenfoltot sportszerű és tisztességes játékkal igyekezzünk jóvá tenni a jövőben.

A vendégek edzője, Göndör Béla az egyik szenvedője volt a meccs utáni eseményeknek, aki egy nappal a találkozót követően így emlékezett vissza a történtekre:

– A Zemplén FC egyik játékosa a meccs után elállta az öltözőbe vezető utat és harcállásban várt minket, ő volt az, aki elkezdte a verekedést, majd özönlöttek a hazai nézők a helyszínre, és ütöttek minket ahol értek, mi pedig igyekeztünk megvédeni magukat. Összesen három-négy tucatnyian vehettek részt a tömegverekedésben, és így utólag isteni szerencsének tartom, hogy senki nem szenvedett súlyos sérülést, hiszen az egyik megyaszói asszony kezében még kés is volt. Volt olyan játékosom, akit torkon rúgtak, összesen heten mentek el látleletet vetetni a labdarúgók közül, illetve további három edelényi illetőségű személy is hasonlóan járt el. A 15 éves lányom sem tudott kimaradt ebből az egészből, rá is rátámadt egy asszony. Engem is megrúgtak, illetve megütöttek háromszor, egyszer a fejemet is eltalálták, és bár fizikai fájdalmam másnapra már nem volt, de ezt az eseménysort nehéz lesz kitörölnöm a többségében fiatal játékosaim fejéből. Így utólag visszagondolva, olyan volt ez a meccs utáni jelenet, mint az olaszliszkai tragédia... Azt hiszem, hogy ilyen miliőben, ahol a játékvezetők félnek, és egy egész csapatot próbálnak terrorizálni, ahol egy mikrobusznyi rendőrnek kell a helyszínen megjelenni ahhoz, hogy lecsillapodjanak a kedélyek, nem lenne szabad meccset rendezni. Nagyon sajnálom, hogy labdarúgó edzőként ilyen, a focipályákra nem való eseményekről kell beszélni.

A Zemplén FC elnökével, Béres Andrással is szerettünk volna beszélni, de nem sikerült elérnünk, kaptunk viszont tőle egy sajtóközleményt, amelyből kiderült, hogy a sportszervezet elnöke is mélységesen elítéli a történteket, illetve kijelentette, hogy a jövőben ilyen nem fordul elő a csapatuk hazai meccsein, ugyanis Megyaszón ezután nem rendeznek többet mérkőzést, illetve megválnak minden olyan játékostól, aki a verekedésben részt vett. Béres András a közleményében így fogalmazott: ,,A tisztelt közvéleményt pedig arra kérem, hogy ezen szomorú eset miatt ne bélyegezzék meg a Zemplén FC-t, 6-8 olyan játékos miatt, akik bebizonyították, hogy nincs közöttünk helyük, illetve egy olyan közönség miatt, aki nem a mi szurkolótáborunk."

Eljárás indult
A szerencsi rendőrkapitányságtól kapott tájékoztatás szerint a vasárnap, Megyaszón történtek miatt csoportos garázdaság miatt indult eljárás.
Az ellenőr
A mérkőzés ellenőre, Sajti Viktor, a megyei labdarúgó szövetség főtitkára volt. Megkeresésünkkor úgy nyilatkozott, hogy a fegyelmi bizottság ülésig nem szeretne semmit mondani a történtekről, mert azt szeretné, ha az fb tagjai nem az újságból, hanem a jelentéséből tudnák meg, hogy mit látott a mérkőzést követő eseményekből.

Kapcsolódó cikkek:

A Zemplén FC közleménye [.pdf - 40KB]
A vasárnapi Zemplén FC – BTE Edelény megye II-es foci bajnoki után tömegverekedés tört ki a pályán.

,,Ide többet nem jövünk"
A labdarúgó Intersport megyei II. osztály Északi csoportjában vasárnap nem volt ,,zökkenőmentes" a Zemplén FC - Edelény mérkőzés vége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!