BOON Sziréna

2008.10.17. 06:59

Hiányzik a gondoskodó hálózat

<p>Az első bűncselekményeket 12–13 éves korban követik el a gyerekek, és nem csak a fiúk.</p>

Bár egyre inkább a figyelem középpontjába kerül a fiatalkori bűnözés, a hivatalos statisztikák azt bizonyítják, az utóbbi tíz évben nem emelkedett a fiatalkorúak és a gyerekek által elkövetett bűncselekmények száma, mondta lapunknak dr. Parti Katalin, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos munkatársa a Miskolci Egyetemen csütörtökön kezdődött VI. Országos Kriminológiai Vándorgyűlésen. A tanácskozás egyik kiemelt témája a fiatalkorú bűnözés. A kriminológiai intézet munkatársainak országos felméréséből kiderült, az első bűncselekményeket 12–13 éves korban követik el a gyerekek, bár ezek általában kevésbé súlyos, vagyon elleni bűncselekmények. Megfigyelhető azonban a lányok térhódítása, a fiatal bűnöző bandák tíz százaléka tiszta lány banda.

Katasztrófa lenne

A bűnözés háttere mindig a családban keresendő, a bűnöző életmódot folytató szülők gyermekei gyakran válnak maguk is bűnözőkké. Ezt bizonyítják a statisztikai adatok: az észak-magyarországi régióban, ahol a felnőttek által elkövetett bűncselekmények száma magas, magas a fiatal és gyermekelkövetők száma is. Dr. Parti Katalin a megoldást nem központi receptben, hanem helyi tervek kidolgozásában látja. A tapasztalatok szerint az iskolaközpontú bűnmegelőzési programok vezethetnek eredményre. A szakember kiemelte: büntethetőség életkorának csökkentése katasztrófa lenne, ugyanis Magyarországon nem épült ki a gyermekkorú bűnözők nevelésére szolgáló gondoskodó intézményi hálózat.

A vándorgyűlés pénteken a miniszterek reggelijével kezdődik, amikor is a rendszerváltás utáni igazságügyi miniszterek kerekasztal–beszélgetésen saját kriminálpolitikai reformjaikról és azok utóéletéről beszélnek.

Letölthető:A kiriminológiai vándorgyűlés programja (PDF 198 kB)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!