boon-sportoldal

2016.07.25. 11:06

Haladás vs. Mezőkövesd - Tíz emberrel is megőrizték az 1 pontot a kövesdiek

Sopron - Pontot szerzett első idei idegenbeli bajnokiján a Mezőkövesd labdarúgócsapata a Haladás albérletében.

Sopron - Pontot szerzett első idei idegenbeli bajnokiján a Mezőkövesd labdarúgócsapata a Haladás albérletében.

Szombat délig alig 500 jegy, illetve bérlet fogyott el elővételben a Haladás első hazai bajnokijára – pedig 18 éves kor alatt ingyenes volt a belépés –, ami előrevetítette, hogy aligha lesz nézőcsúcs a Mezőkövesd idei első NB I-es vendégjátékán. Így is történt, ilyen kevesen, 1225 fő, még soha nem voltak Sopronban, mióta a Szombathely itt játssza a mérkőzéseit. A szurkolók között matyókat is felfedezhettünk, kisbusszal mintegy negyedszázan érkeztek, akik az első perctől az utolsóig buzdították Vágiékat. Arra a tizenegyre azonban a legjobban informált drukkerek sem számíthattak, amellyel Pintér Attila előállt a kezdésre. A gyirmótiakkal vívott találkozóhoz képest öt helyen módosított – a védő ötösből például csak Vági és Devecseri maradt –, első alkalommal futott ki tétmérkőzésen kövesdi színekben (ami jelen esetben a Lazio színösszeállítására hajazó világoskék-fehér volt) Tujvel, Hudák, Gohér és Kink. Mészöly Géza csak egy helyen változtatott a legutóbbi felálláshoz képest, Németh Márió maradt ki, a helyére, az irányító pozícióba a 96-os születésű, saját nevelésű Rácz Barna került. És gyorsan a meccs elején főszereplővé is vált a fiatal játékos az idény legtávolabbi találatát szerezve. Az első félidőben a Haladás birtokolta valamivel többet a játékszert, a kövesdieknél a labda kihozatalaival nem volt probléma, a támadó harmadba érve azonban érezhető volt az összeszokottság hiánya, egy-egy utolsónak szánt passz azért nem sikerült, mert a játékosok láthatóan még nem mindig beszéltek közös nyelvet a mozgásokban. Mindeközben a Haladás egy-egy Rácz- és Halmosi-lövéssel jelezte, hogy szeretné döntésre vinni a meccs nyitott kérdését. Ám nem a szombathelyiek, hanem a vendégek szereztek gólt az első félidő hajrájában. Az első (és az egész meccsen az egyetlen) kaput eltaláló kék-sárga lövés, szabadrúgás Gohér érdeme, ez talált utat Király Gábor kapujába.

Fordulás után

A második félidőre a szombathelyiek igyekeztek sebességet váltani, nyomást gyakorolni, míg a vendégek továbbra is a stabil védekezésből indított kontrákra építettek. A 62. percben Strestik előtt adódott nagy helyzet, jobbról befelé cselezett, ám ballábas lövése mellé szállt. A Haladástól Gaál pörgetett fölé, majd Halmosi tekert mellé, mígnem Iszlai a 75. percben már a kaput is eltalálta, 8 méteres lövését Tujvel lábbal védte. Ez bravúr volt (a gól mellett ez volt az egyetlen nagy lehetőség a szombathelyieknél)! A nagy védés után egy perccel megfogyatkozott a Mezőkövesd. Andó-Szabó második sárgával kiszórta Tóth Bencét, aki idő előtt kiugrott a sorfalból, így próbált meg lövést blokkolni. A fél­idő közepétől mindkét edző cserékkel próbált belenyúlni a meccsbe. Ez Pintér Attilának sikerült jobban, mert Pauljevic és Orosz sebessége folyamatos veszélyt jelentett Király kapujára, azzal együtt, hogy az utolsó passzok nem sikerültek a borsodiaknál, és emiatt komoly ziccer nem alakulhatott ki. A másik oldalon beszállók, Williams és Németh Márió nem tudtak sokat hozzátenni a Haladás játékához. A végén már az eredetileg középső védő Stef Wilst is felvezényelte centernek Mészöly Géza, tulajdonképpen négy csatárral rohamoztak a vendéglátók, de hiába volt a 80. perc tájékán 10-0 a szöglet, 12-4 pedig a kapura irányuló lövések aránya a hazaiak javára, a Mezőkövesd nem horpadt be, nem omlott össze, és szervezett játékának egy pont lett a jutalma a Haladás ideiglenes otthonában.

Kellemes emlékek

Kellemes emlékek fűzik Sopron városához Pintér Attilát. A kövesdiek edzőjének fotója több helyütt most is ott díszeleg a Haladás ideiglenes otthonául szolgáló Káposztás utcai létesítmény folyosóin, sajtótermében (mivel építik az új stadiont Szombathelyen, 2017 kora őszére ígérik az átadást, addig Sopron a zöld-fehérek „hazai pályája”). Nem véletlen, Pintér Attila neve összeforrt az utolsó igazán jegyzett helyi együttessel, a Matáv FC Sopronnal, amely 2005 májusában a Ferencváros 5-1-es kiütésével lett Magyar Kupa-győztes. Az a gárda nem sokkal később megszűnt, Pintér Attilát viszont a mai napig szívesen fogadják, kedvelik a hűség városában.


Jegyzőkönyv

Swietelsky Haladás – Mezőkövesd Zsóry FC

1-1 (1-1)

Sopron, 1225 néző. V.: Andó-Szabó (Erős G., Szalai).

Swietelsky Haladás: Király (0) – Polgár (5), S. Wils (6), Jagodics (6), Bosnjak (6) – Iszlai (4), Overgoor (4) – Gaál (6), Rácz B. (6), Halmosi (5) – Ars (4). Vezetőedző: Mészöly Géza.

Mezőkövesd Zsóry FC: Tujvel (0) – Vági (5), Hudák (6), Devecseri (6), Gohér (6) – Egerszegi (5), Tóth B. (5-2=3) – Nicorec (4), Bacelic-Grgic (5), Kink (6) – Strestik (6). Vezetőedző: Pintér Attila.

Csere: Nicorec helyett Pauljevic (6) az 50., Ars helyett Williams (4) az 59., Bacelic-Grgic helyett Molnár G. (5) a 60., Kink helyett Orosz M. a 69. (-), Overgoor helyett Németh M. (-) a 76., Rácz B. helyett Jancsó (-) a 79. percben.

Sárga lap: Nicorec a 6., Jagodics a 28., Tóth B. a 36., Bacelic-Grgic a 43., Gaál a 46., Kink a 64., Németh M. a 83., Jancsó a 84. percben.

Kiállítva: Tóth B. a 76. percben.

Gólszerző: Rácz B. (1-0) a 6., Gohér (1-1) a 40. percben.

Mészöly Géza: – A Ferencváros elleni mérkőzéssel ellentétben ezúttal jól kezdődött számunkra a mérkőzés, hamar vezetést szereztünk. Ezután is jól futballoztunk, kezünkben volt a találkozó, de ahogy tavaly oly sokszor, most sem sikerült megrúgnunk az első gólra a másodikat. Pedig utólag is kiderült, milyen fontos lett volna a második találat. Sajnos a fociban előfordul, hogy az ellenfél egy lehetőségből egy gólt szerez, most is ez történt. Noha a második félidőben már nem volt olyan gördülékeny a játékunk, a helyzeteink ekkor is megvoltak. Elég, ha Németh Márió, Iszlai Bence vagy Gaál Bálint lehetőségére gondolok. A hajrában még Wils is előrement – mindent elkövettünk a győztes gól megszerzése érdekében. Ami Rácz Barnabás teljesítményét illeti, egész héten jól edzett, ezúttal is bizonyította, hogy jó játékos, lehet rá számítani.

Pintér Attila: – Nagyon jól futballozott a csapatom múlt héten egy félidőn át, most pedig az egész mérkőzésen. Sokkal többet kaptam a játékosoktól, mint amit vártam. Fantasztikusan játszottunk, egyenlő létszámban a győzelemre is megvolt az esélyünk, úgy érzem, végig kézben tartottuk a mérkőzést. Jó meccs volt, a Haladás is megtett mindent a győzelemért. Hogy miért változtattam öt helyen az első fordulóban pályára küldött csapathoz képest? Kevés időnk volt felkészülni a bajnoki nyitányra, sok új játékos érkezett az elmúlt hetekben, az első fordulóban még inkább bíztam az NB II-ből feljutó brigádban, az újabb egy hét alatt azonban jobban megismertem az újakat, többen meggyőztek, ezért változtattam. Ami a kiállítást illeti, a játékvezető hozott egy döntést, amit el kell fogadni. Más kérdés, hogy ez nálam nem lett volna piros lap. Hogy „kis csapat” lennénk? Nem tartom magunkat „kis csapatnak”, ugyanolyan együttes vagyunk, mint a többi tizenegy. Fel szeretnénk nőni a nagy feladatokhoz, ehhez idő kell. Jó úton járunk, nem lehet más a célunk, mint a bennmaradás elérése.


Percek, események

6. perc: Rácz B. ívelt fel egy szabadrúgást kb. negyven méterről. Az ötösnél lepattanó labdába nem ért bele senki, az elől lévők mozgása azonban úgy megzavarta Tujvelt, hogy a labda a meglepett kapus mellett a bal felső sarokba pattant, 1-0.

40. perc: Strestik harcolt ki szabadrúgást a Haladás kapujától 19 méterre, középen. A labda mögé Gohér állt, aki ballal, a szétnyíló sorfal között a bal alsó sarokba csavart, és bár Király ugyan vetődött, de nem érte el a labdát, 1-1.

76. perc: Gaál végzett el szabadrúgást 21 méterre Tujvel kapujától. A lövésnél Tóth B. kiugrott a sorfalból, hogy blokkolja a lövést, ezért Andó-Szabó játékvezető sárga lapot adott a középpályásnak, és mivel neki ez volt a második, előkerült a piros is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!