boon-sportoldal

2011.08.31. 08:52

Daher Michel: Az ezüst is szépen fénylik

A diósgyőri Daher Michal csak az iráni ellenfelével nem bírt a kadet birkózó világbajnokságon.

A diósgyőri Daher Michal csak az iráni ellenfelével nem bírt a kadet birkózó világbajnokságon.

A tizenhét esztendős fiatalember teljesítette az edzője által vele szemben megfogalmazott elvárást, mely szerint a kötöttfogásúak 63 kilós súlycsoportjában kerüljön be az első öt közé, ott pedig lehetőleg minél fényesebb érmet harcoljon ki.

Ha megfontoltabb...

– Szereplésemben benne volt az is, hogy a dobogó legmagasabb fokán végzek! – kezdte a DBC-MISI 17 esztendős nagy reménysége. – A finálé után úgy tíz-tizenöt percig keseregtem, újra lejátszottam magamban az iráni Pajam Buvri Pajani elleni aranymeccset. Arra a következtetésre jutottam, hogy ha megfontoltabb vagyok, más eredmény születik. Aztán a birkózásban is van szerepe a szerencsének, amely most elpártolt tőlem, de sebaj! Az első menet vége előtt tíz másodperccel még 4:3-ra vezettem, aztán picit kikapcsoltam és máris 5:4 lett az ázsiainak. A második menetben pedig már nagyon zavart a térdsérülésem, ezért nem voltam képes pontot, vagy pontokat érő akciót produkálni és kikaptam 1:0-ra.

Daher Michel tavaly ötödik helyezést harcolt ki a kadet Európa-bajnokságon, most a vébén tett ki magáért, fejlődése tehát töretlen.

– Utolsó éves vagyok ebben a korcsoportban, vagyis szépen búcsúzom a kadet mezőnytől – folytatta a remek felépítésű versenyző, aki nyolc esztendővel ezelőtt ismerkedett meg a „karfiolfülűek” sportágával. – 2010-ben még az 54 kilósok mezőnyében küzdöttem, az idén pedig már a 63 kg-ra kellett fogyasztanom. Ez nem okozott nekem különösebb gondot, hiszen a napi tréningek jelentős megterhelést nyújtottak és nyújtanak. A világbajnokság előtt is nagyon keményen dolgoztam klubmesteremmel és a válogatott szakvezetőjével, Repka Attilával, akivel Dunavarsányban másfél hónapig dolgoztam, aztán sokat segített nekem a másik klubedzőm, Juhász Sándor is. Néha úgy éreztem, hogy már-már kegyetlen az a mennyiség, amit el kell végeznem, de kibírtam, sőt a „mellékelt ábra” szerint kamatozott a befektetett munkám.

Műteni kell?

A sportoló még nem tudja, hogy milyen nyárvége és ősz vár rá? Nemzetközi fellépése ugyan várhatóan nem lesz, de az októberi magyar bajnokságon helyt kellene állnia, ha...

– A jobb térdem szalagjai rakoncátlankodnak – kesergett Daher Michel, majd hozzátette: – Pillanatnyilag sántítok, nem tudok ráállni, orvos édesapám visz be a megyei kórház sebészetére, ahol remélhetőleg kiderül, hogy szükségem lesz-e operációra, vagy esetleg megúszom a beavatkozást és elegendő a konzervatív terápia is. A birkózásban könnyű megsérülni, én is az egyik meccsem közben kerültem bajba. Egyébként tavaly novemberben porccal már műtöttek, ha szabad így fogalmaznom, ez is szakmai ártalom. Persze kesergésre semmi okom, néhány hét, vagy hónap alatt biztosan „összedrótoznak” és újra teljes éltékű munkát végezhetek majd.

ÉM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!