boon-sportoldal

2010.08.06. 16:57

Nulla százalék az esély a folytatásra

<p>Miskolc - A Speedway Miskolc nem vesz részt a salakmotoros lengyel I. liga rájátszásában?</p>

A múlt héten vasárnap befejeződtek a küzdelmek a salakmotoros lengyel I. liga alapszakaszában, és a jövő hét végén már a rájátszásban kellene pályára lépniük a csapatoknak. A sorozatban szereplő Speedway Miskolc együttesének az alsóházban, a bennmaradás kiharcolásáért kellene harcba szállni a Grudziadz, a Poznan és a Rybnik ellen, a hat fordulós, szeptember végén záruló sorozatban.

– A lengyel I. liga alsóházában, az 5-8. helyért küzdő klubok képviselői szerdán Poznanban találkoztak, és ezen az összejövetelen Janusz Slaczka, csapatunk edzője képviselt minket, akivel pénteken találkoztam és ekkor tájékoztatott részletesen az ott elhangzottakról – mondta Jacsó Tibor, a Speedway Miskolc elnöke. – Kiderült, hogy nem csak nálunk szorít a cipő, a többi klubot is így vagy úgy, de sújtja a kedvezőtlen gazdasági helyzet, ők is bajban vannak, kötelezettségvállalásaik teljesítése terén nekik is vannak elmaradásaik. Ennek kapcsán komolyan felvetődött az a lehetőség, hogy egyik csapat se álljon ki a rájátszásban, egyik meccsre sem. Nincs verseny, nincs kiadás, és ez egy lehetőség az életben maradásra. Csakhogy ez a ki nem állás azzal járna, hogy büntetést kellene fizetnie a ki nem állt vendégegyüttesnek, méghozzá minden alkalommal 50 ezer zlotyt – ami kb. 3,5 millió forint – a pályaválasztó csapatnak, további 50 ezret pedig a verseny szervezőjének, a Lengyel Motorosport Szövetségnek. Az előbbi tétel, – mivel mindenkinek fizetnie kell mindenkinek ugyanannyit, – a klubok elszámolásában nullára jönne ki, viszont a szövetség gazdagodna, meccsenként 50 ezer zlotyval. Kényes a helyzet, de nem hiszem, hogy ez a terv összejöhet, hiszen az alapszakaszból hozott eredmények miatt különböző helyzetben vannak a klubok. A Guudziadz például megteheti, hogy minden meccsére babákat, töltelék versenyzőket nevez, mert annyi pontot hozott az alapszakaszból, hogy szinte nem tud sem kiesni, sem osztályozóra kerülni. A Poznan és a Rybnik helyzete azért már nem ilyen jó, nem is szólva rólunk, és az egyik csapat ebből a hármasból kiesik, egynek pedig osztályozóra kell mennie.

Részt vesznek-e?

Amint arról már beszámoltunk: a Speedway Miskolc alapszakaszbeli szereplésének során az utolsó két meccsének lejátszása is kétséges volt, és ennek letudtával Jacsó Tibor nem tudott nyilatkozni arról, hogy részt vesznek-e a rájátszásban.

– Ami biztos: továbbra sincs pénzünk – jelentette ki az SM elnöke. – Az a cégvezető, aki pénzt ígért nekünk, nem teljesítette vállalását, és mivel a miskolci városháza vezetése ennek teljesüléséhez kötötte az önkormányzati támogatás folyósítását, így elviekben ez utóbbi tételre sem számíthatunk. Érdekes ez, mert bár nem szokásom másra mutogatni, de most nem tudom magamban tartani, hogy nem igazán hallottam olyanról, mondjuk a DVTK vagy a Miskolci Jegesmedvék esetében, hogy közösségi támogatást csak akkor adnak ezeknek a sportszervezeteknek, ha ennyi vagy annyi szponzori bevételre szert tesznek. Visszatérve a mi ügyünkhöz: ezen a héten azt is a tudomásunkra hozták Lengyelországból, hogy ha nem fejezzük be az idényt, visszalépünk, nem állunk ki, csődbe megyünk, akkor a jövőben hiába jelentkeznénk mondjuk a II. liga küzdelmeire, nem lesz visszaút, akár a mostanival, akár egy másik sportszervezettel.

Végül arra is kíváncsiak voltunk, hogy Jacsó Tibor hány százalék esélyt ad arra, hogy a jövő héten vásárnap Grudziadzban egyátalán kiálljon a csapat, és ha ez sikerül, akkor mekkora az esély arra, hogy a legjobb csapatukat szerepeltetik.

– Nincs értelme annak, hogy gyenge csapattal utazzunk el, csak azért, hogy kiálljunk, mert rajtunk már csak a győzelmek segíthetnének, ezt pedig kizárólag a legjobb összeállításban lehet elérni – mondta a miskolci salakosok első embere, aki a százalékos számszerűsítést firtató erősködésünkre a következőt válaszolta: – Sajnos, az első válaszból következik a másik, ugyanis a pénztelenség miatt jelenleg nulla százalék az esélye annak, hogy jövő vasárnap a Grudziadz vendége legyen a Speedway Miskolc gárdája a rájátszás első fordulójában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!