boon-sportoldal

2010.07.13. 15:00

Törölték a Red Bull Air Race Világbajnokság budapesti futamát

<p>Budapest - A budapesti Red Bull Air Race szervezői kedden bejelentették, hogy az engedélyeztetési procedúra elhúzódása miatt a budapesti futamot törölték a versenynaptárból. A szervezők közleménye szerint a világbajnokság 2010-es idényének bajnokát a német pályán avatják fel.</p>

A Red  Bull  Air  Race GmbH ügyvezető-igazgatója, Bernd  Loidl csalódottságának adott hangot a budapesti futam versenynaptárból való törlése miatt, amely döntést mindössze egy héttel a portugál verseny elmaradásának bejelentése után kellett meghozni. A portugál futamot a házigazda városok közti megállapodás késlekedése miatt mondták le a szervezők. Bernd  Loidl ugyanakkor hozzátette, hogy reméli, 2011-ben Budapest ismét szerepel majd a gyorsasági műrepülő  világbajnokság versenynaptárában, amelyet az augusztus eleji németországi futamot követően jelentenek majd be. A következő évi futamok között New York is szerepel, ahol az első versenyt júniusban rendezték meg.

Mint ismert, a Nemzeti Közlekedési Hatóság július 6-ai határozatában elutasította a Red  Bull  Air  Race Világbajnokság 2010-es magyarországi futamának megrendezéséhez szükséges, légtér kijelölésére vonatkozó kérelmet. A döntést azzal indokolták, hogy a rendezvény közrendvédelmi, közbiztonsági, tűz- és vagyonvédelmi szempontból is túlságosan kockázatos lett volna. Fülöp  Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának állásfoglalása szerint a repülőrendezvény olyan nagy zajjal jár, hogy az veszélyezteti az egészséges környezethez való jog érvényesülését. A szakminisztertől a hasonló rendezvényekhez részletes szabályozást kért az ombudsman, a szervezőktől pedig azt, hogy máshol tartsák a rendezvényt, ne a Lánchídnál.

Több mint 600 ezres duna-parti nézőközönséggel Budapest 2004 óta fix állomás volt a gyorsasági műrepülő világbajnokság versenynaptárában. Augusztus 19-én és 20-án hetedszer rendezték volna meg a versenyt.

- Független Hírügynökség-

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!