BOON - Sport - Triatlon

2017.07.23. 21:26

19. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét - Bicsák Bence világkupát nyert Tiszaújvárosban

Tiszaújváros - A tiszaújvárosi 19. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét csúcspontját a sprint távon kiírt, a világon egyedülálló módon, megszakítás nélkül megrendezett 21. ITU Triatlon Világkupa mai fináléi jelentették. Bicsák Bence gondoskodott arról, hogy megszólalhasson a magyar Himnusz. A nőknél az amerikai Renee Tomlin megismételte tavalyi sikerét, míg olimpikonunk, Kovács Zsófia 7. helyével lett a legjobb hazai versenyző.

Tiszaújváros - A tiszaújvárosi 19. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét csúcspontját a sprint távon kiírt, a világon egyedülálló módon, megszakítás nélkül megrendezett 21. ITU Triatlon Világkupa mai fináléi jelentették. Bicsák Bence gondoskodott arról, hogy megszólalhasson a magyar Himnusz. A nőknél az amerikai Renee Tomlin megismételte tavalyi sikerét, míg olimpikonunk, Kovács Zsófia 7. helyével lett a legjobb hazai versenyző.

A szombati előfutamokból 30-30 nő és férfi kvalifikálta magát a legjobbak csatájába. Az érmek és az értékes világkupa-pontokat érő helyezések sorsát először a gyengébbik nem képviselői döntötték el.

A belvárosi Dísztóban kijelölt 250 méteres körből hármat kellett úszva maguk mögött hagyniuk a sportolóknak. A 750 méteres távot a fantasztikus hangulatot teremtő nézősereg nagy-nagy örömére Bragmayer Zsanett (575 Equilor Team Újbuda) teljesítette leggyorsabban, neki 9:37 percre volt szüksége a partot éréshez. Kétszeres olimpikonunk, Eb-bronzérmesünk, Kovács Zsófia (Budaörsi TKE) fél perc hátrányban mehetett ki a depóba. A 8 körös, összesen 20 km-es kerékpározás negyedénél Bragmayer, az oroszok újdonsült kontinens-bajnoki bronzérmese, Anastasia Abrosimova, a spanyol Sara Perez Sala és az osztrákok fiatalja, Therese Feuersinger társaságában szökésben volt, de újabb két kör után már huszonöten tekertek együtt.

Egy körrel a második váltás előtt az olasz Giorgia Priarone gondolt egy nagyot és elhúzott a többiektől, de a depózásig „bedarálta” őt a mezőny. A 4 körből álló, 5 kilométeres futás felénél két-két francia és olasz, valamint egy-egy amerikai, mexikói, holland és Kovács Zsófia alkotta az élen haladók csoportját. A hajrában Renee Tomlin gyakorlatilag megismételte tavalyi elképesztő teljesítményét, megvédte tiszaújvárosi vk-elsőségét, így idén is neki szólt az amerikai himnusz. Az ezüstöt a francia Leonie Periault érdemelte ki, míg a dobogó harmadik fokára a 2012-ben második helyen végzett holland Maaike Caelers állhatott fel. A legjobb magyar, Kovács Zsófia az előkelő 7. pozícióban fejezte be a finálét, Bragmayer Zsanett 18. helyével szintén jogot szerzett az esti, top20-as díjátadón való részvételre.

Renee Tomlin, a női győztes: - Nehéz volt a verseny, leginkább az úszásra kellett nagyon erősen koncentrálnom. Kerékpározás közben jobban taktikáznom, hogy megtartsam a pozíciómat, a futásnál pedig az döntött, ki tudja legjobban túlélni a távot, a hajrát. Sokat jelent számomra ez a győzelem. Jó hogy megint itt lehettem - már harmadjára - Tiszaújvárosban. Anno itt kezdtem el a karrieremet is. Jó és izgalmas egy olyan városba visszatérni, ahol ennyire szeretik a triatlont!

Kovács Zsófia, a legjobb magyar: - A mezőny olyan erősségű volt, mint az elmúlt években. Külföldi csapattársam, Renee Tomlin nagyon jó futó. Nekem ezúttal igen rosszul esett ez a szám, csak a közönség tartott ott az elején az első két körben, utána pedig egyszerűen elfogytam. Ma ennyire voltam képes, kiadtam magamból minden!

Megvan a második magyar vk-győztes

A férfi fináléban öt magyar próbálhatott szerencsét, akik közül Dévay Márk (Tiszaújvárosi Triatlon Klub)a francia úszófenomén Raoul Shaw mögött a második helyen fejezte be a 750 métert. A második legjobb magyar a 2014-ben Tiszaújvárosban világkupát nyerő Vanek Ákos (Budaörsi TKE) 26 mp-es hátrányban volt ekkor. Kerékpárra ülve az ország-váltás miatt a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) színeiben versenyző Jonas Schomburg és a két legjobb úszó, Shaw és Dévay megkíséreltek önállósodni a többiektől, de ez mindössze egy körig sikerülhetett nekik, aztán beérték őket. Féltávnál már Bicsák Bence (PSN Zrt.) is tagja volt az élen tekerőknek. Nyugalomra azonban semmi okuk nem volt, mert 10 mp-re mögöttük jött a második „vonat” Király István (Mogyi SE Baja) vezetésével. Az aggodalmat beigazolandó, mire a kerékpárt futócipőre cserélték a versenyzők, már tizenkilencen – köztük a tavalyi első orosz Dmitriy Poliansky-val, olimpikonunkkal, a tavalyi bronzérmes Tóth Tamással - voltak együtt.

Bő egy kilométer elteltével Polyansky állt az élre, de az első 11 között ott volt, mind az öt magyar is. Bicsák Bence a következő körben valósággal rátapadt a rutinosabb, sokszoros világkupa-dobogós oroszra, míg a harmadik helyért Tóth Tamás (Budaörsi TKE) harcolt ekkor, Dévay Márk a 9.,Vanek Ákos a 13., Király István pedig a 17. helyen tanyázott. A 3. kilométer után valami olyasmit láthatott a nagyérdemű, ami minden magyar szívének a legkedvesebb: Bicsák egyszerűen faképnél hagyta nagynevű orosz riválisát és az utolsó kilométeren már valóságos örömfutást produkálva megszerezte saját maga első, Magyarország második világkupa-aranyérmét!

Bicsák Bence, a férfi győztes: - Nagyon elégedett vagyok, el sem hiszen hogy nyerni tudtam itt Tiszaújvárosban! Ez volt a legnagyobb álmom, nagyon boldog vagyok, hogy sikerült. Még fel sem fogom. A futás utolsó 200 méterén hittem csak el, hogy nyerhetek addig csak azzal foglalkoztam, hogy küzdjek és menjek előre. A közönség, a szeretteim, a barátaim nagyon sokat segítettek abban, hogy győzzek.

A női dobogósoknak az érmeket Huff Zsolt, a névadó főtámogató MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatójától, a virágokat Bráz György, Tiszaújváros polgármestere adta át.

A férfi dobogósok Ian Howardt-tól, az ITU elnökségi tagjától vehették át a medálokat, míg a virágokat Szabó Zita, a Magyar Triatlon Szövetség főtitkára nyújtotta át. Valamennyi érmes Lehmann Tibor főrendezőtől vehette át az ünneplés nélkülözhetetlen kellékét, a pezsgőket.

Eredmények

Nők (750 m úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás): 1. Renee Tomlin (amerikai) 1:00:45 óra, 2. Leonie Periault (francia) 1:00:46, 3. Maaike Caelers (holland) 1:00:51, …7. Kovács Zsófia (magyar) 1:01:07, …18. Bragmayer Zsanett (magyar) 1:02:16

Férfiak (750 m úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás): 1. Bicsák Bence (magyar) 54:58, 2. Dmitriy Polyansky (orosz) 55:13, 3. Ilya Prasolov (orosz)55:18, …6. Tóth Tamás (magyar) 55:22, 7. Dévay Márk (magyar) 55:26, …12. Vanek Ákos (magyar) 55:44, …18. Király István (magyar) 56:34.

(Részletes eredmények a www.evochip.hu oldalon.)

– ÉM-SZIS –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!