BOON - Sport - DVTK

2018.01.09. 12:07

Diósgyőri Stadion: Eredménytelen; van érdeklődő

Miskolc - A közbeszerzési eljárás után is keresik az új Diósgyőri Stadion üzemeltetőjét.­­­

Miskolc - A közbeszerzési eljárás után is keresik az új Diósgyőri Stadion üzemeltetőjét.­­­

A Diósgyőri Stadion építése néhány héten belül befejeződik, ezt követi a műszaki átadás-átvétel, majd a használatbavételi engedély megszerzése, de hogy a 13,1 milliárd forintos beruházást ki üzemelteti majd, azt egyelőre nem lehet tudni. Az építkezés lebonyolítására alapított projektcég, a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. a tavalyi év végén közbeszerzési eljárás keretében hirdette meg, hogy üzemeltetőt keres, akivel 60 hónapos időtartamra szerződne. Az ezzel kapcsolatos kiírás 2017. november 7-én jelent meg, és eredetileg december 6-ig várták volna az ajánlatokat, ám ezt a határidőt egy héttel meghosszabbították, vagyis december 13-ig lehetett jelentkezni a hirdetményben jelzett feladat ellátására, amit így fogalmaztak meg: a „Diósgyőri Labdarúgó Stadion és kapcsolódó létesítményei üzemeltetése, gondnoksági, takarítási és egyéb kapcsolódó szolgáltatások nyújtása, valamint az ingatlanok hasznosítása”. Az ajánlatokat a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. többségi tulajdonosának, az állami tulajdonú BMSK Zrt. (Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zártkörűen Működő Részvénytársaság) fővárosi központjában bontották volna, de mint azt a múlt héten pénteken a közbeszerzési értesítőben megjelent, nem volt mit, ugyanis ajánlattevő nem jelentkezett, így a hirdetményt eredménytelennek nyilvánították.

Nem egyedi

Nem egyedi esetről van szó, ugyanis a tavalyi év novemberében átadott szombathelyi stadion sem talált üzemeltetőre a közbeszerzési kiírás során, és azzal kapcsolatban az a döntés született, hogy az építkezést levezénylő projekt­cég kezdje meg az üzemeltetést a stadion átadását követően. Diósgyőrben annyival jobb a helyzet, hogy itt már az átadás, a használatbevétel előtt kiderült, nincs olyan cég, amelyik „nullásan”, a tulajdonos – vagyis a Magyar Állam – anyagi szerepvállalása nélkül vállalná az üzemeltetést. Hogy a működtetés összege éves szinten mekkora lenne, arra csak becslések vannak. Ki lehetne indulni a régi, elbontott stadiont korábban üzemeltetett társaság adataiból, abból, hogy az ezt végző cég, a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft. éves szinten 40 millió forintot kapott a feladat ellátására a miskolci önkormányzattól, de nem érdemes, ugyanis ez a gazdasági társaság csupán 4 főt foglalkoztatott, az őrzést, az állagmegóvási feladatok ellátását – regionális munkaügyi központ közreműködésével – közfoglalkoztatottakkal látták el. Mivel az új stadion közel kétszer akkora lesz, mint az előző, és az üzemeltetés emeltebb műszaki színvonalon történik majd, és aligha lehet megúszni a szakértelemmel rendelkező munkavállalók alkalmazását, óvatos becslések szerint is jóval 100 millió, de lehet, hogy éves szinten 200 millió forintnál is többe kerül majd a Diósgyőri Stadion üzemeltetése.

Hogyan tovább?

Kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen lépéseket tervez az eredménytelen közbeszerzési kiírás után a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft., erről a gazdasági társaság egyik ügyvezetőjét kérdeztük.

– A szombathelyi esetet ismerve szerettünk volna elébe menni az eseményeknek, hogy időben kiderüljön, ha esetleg itt sincs érdeklődő az üzemeltetésre. Ezen túl vagyunk, a további lépésekről még egyeztetnünk kell a BMSK Zrt.-vel. És bár a közbeszerzési eljárás eredménytelen volt, a hirdetmény arra jó volt, hogy kiderüljön, van 2-3 érdeklődő, variáció az üzemeltetésre, de jelenleg ez minden, amit erről az ügyről mondani tudok – válaszolta megkeresésünkre Tóth Dénes, a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. ügyvezetője.



[related-post post_id="3718078"]

[related-post post_id="3708114"]

[related-post post_id="3703914"]

[related-post post_id="3672070"]

[related-post post_id="3648444"]

[related-post post_id="3640658"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!