BOON - Sport - DVTK

2018.01.04. 08:58

A DVTK egri projektje már elstartolt

Miskolc, Budapest - A Diósgyőr négy nagy fejlesztési terve közül a sportcsarnok 4,7 milliárd forintból épül meg.

Miskolc, Budapest - A Diósgyőr négy nagy fejlesztési terve közül a sportcsarnok 4,7 milliárd forintból épül meg.

A DVTK sportfejlesztési terve – a tavaly július 25-én született kormányhatározat értelmében – összesen 9,974 milliárd forint állami támogatásban részesül, amelyből négy projektelem kerül megvalósításra. Ennek jegyében az egri és a salgótarjáni labdarúgó-infrastruktúra újul meg, a felvidéken egy labdarúgó-akadémiát hoznak létre, Diósgyőrben pedig egy multifunkciós sportcsarnok épül, amelyben birkózóterem, valamint orvosdiagnosztikai és rehabilitációs központ kap helyet. Ezek közül az egri beruházásokról – amelynek összértéke 2,4 milliárd forint – szerdán tartottak sajtótájékoztatót Budapesten.

– Három éve kezdtük el az egri labdarúgás támogatását, ez az elején a működés finanszírozásában merült ki. Időközben az Eger Labdarúgó Sport Kft. alközpont lett, és mint ilyen, integrálódik az észak-magyarországi régióhoz, amelynek a központja Diósgyőrben van. Az egri labdarúgóbázis jelenleg 300 fős, többségében utánpótláskorú játékosokból áll a sportolói létszám, és a fiatalok a megújuló infrastruktúrának köszönhetően, a fejlesztési program megvalósítását követően sportszakmai szempontból emeltebb körülmények között folytathatják a sportolást – mondta Sántha Gergely, a DVTK NB I-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosának, a Borsodsport Invest Kft.-nek az ügyvezető igazgatója a szerdai fővárosi sajtóeseményen.

1,5 milliárd forintból

A diósgyőri klub első embere a tájékoztató után elsőként és egyedül lapunknak adott információt a további három projektelemről, amelyet a Borsodsport Invest Kft. „gondoz”.

– A felvidéki labdarúgó-akadémia helyszíne Rimaszombat lesz. A Szlovákia területén található városban akadémiai épület- és edzőpálya-beruházások valósulnak meg 1,5 milliárd forint értékben. Itt még a támogatói szerződés megkötése hátravan, és mivel határon túli beruházásról van szó, nem lehet közvetlenül az Emberi Erőforrások Minisztériumával szerződni, szükség van a szakági sportszövetség közbeiktatására, ami azt jelenti, hogy a projekt finanszírozásához szükséges anyagiakat a Magyar Labdarúgó Szövetségtől fogjuk megkapni – mondta Sántha Gergely, majd így folytatta: – Salgótarjánban, a Tó-strandi sporttelepen 3000 fős stadion épül, és edzőközpont is kialakításra kerül 3,9 milliárd forintból, de ettől többet most még nem szeretnék mondani erről, mert a tervek szerint a közeljövőben egy sajtótájékoztató keretében ismertetjük az ezzel kapcsolatos információkat.

2019-ben szeretnék

Arra a megjegyzésünkre, hogy ezek szerint a kormány által adott közel 10 milliárd forintból 2,2 milliárd jut a diósgyőri sportcsarnok megépítésére, a következőket válaszolta Sántha Gergely:

– Igen, és ebből 200 millió forintot kell fordítani a birkózóbázis megépítésére, 1 milliárd forint jut az orvosi, rehabilitációs központ megvalósítására, míg a maradék 1 milliárd forint a sportcsarnok önrészét képezi. Ugyanis ennek a létesítménynek a megépítéséhez, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségéhez benyújtott és elfogadott sportágfejlesztési tervünk értelmében, további 2,5 milliárd forint TAO-s pénzt használhatunk fel, ami azt jelenti, hogy 4,7 milliárd forint a beruházás tervezett költségvetése. De ez a sportcsarnok, amelyben három szabványos méretű kosárlabdapálya kap helyet, és nem mellékesen teleszkópos lelátórendszer is, nemcsak kosárlabda-, hanem röplabda- és futsalmérkőzések megrendezésére is alkalmas lesz. A sportcsarnok a Diósgyőri stadion mögött, a sportligetben kerül megépítésre, a beruházást az idén elkezdenénk, és 2019-ben szeretnénk használatba adni a sportolóknak.

Az egri projektelem

Az egri sportinfrastruktúra-fejlesztésekről tartott sajtótájékoztatót szerdán Budapesten, a Magyar Sportok Házában Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, dr. Bényi Szabolcs, a Heves megyei közgyűlés alelnöke, Martonné Adler Ildikó, Eger alpolgármestere és Sántha Gergely, a Borsodsport Invest Kft. ügyvezetője. Az eseményen bejelentésre került, hogy az egri Szentmarjay Tibor stadion rekonstrukciójára és az Északi sporttelep területén labdarúgó-edzőközpont kialakítására 2,4 milliárd forintot fordítanak. Az előbbi létesítményt a közelmúltban a Magyar Atlétikai Szövetség és a Magyar Labdarúgó Szövetség közreműködésével részben felújították, ez a labdarúgó-játékteret, valamint körülötte 8 pályás futókört, továbbá a nehéz atlétikai számok űzéséhez szükséges műtárgyakat érintette, együttesen 250 millió forint értékben. A szerdai tájékoztatón elhangzott: a megújuló Szentmarjay stadion új fejépületet kap, 3500 néző befogadására alkalmas létesítmény lesz, amelyből 1500 fedett ülés lesz, a Magyar Labdarúgó Szövetség kategorizálása alapján pedig NB II-es bajnokik megrendezésére lesz alkalmas. Az Északi sporttelepen kétszintes, 1700 négyzetméteres edzőközpontot alakítanak ki, irodákkal, tantermekkel. A beruházás a közbeszerzési eljárás lefolytatása után az idén nyáron elkezdődhet és a tervek szerint a jövő év közepén fejeződik be.



[related-post post_id="3725061"]

[related-post post_id="3725040"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!