BOON - Sport - DVTK

2016.09.07. 12:47

Terítéken a DVTK család: az új csarnok és a jegyárak is téma volt

Miskolc - A diósgyőri klubvezető úgy tudja, hogy szeptember 24-ig használhatják a Diósgyőri stadiont.

Miskolc - A diósgyőri klubvezető úgy tudja, hogy szeptember 24-ig használhatják a Diósgyőri stadiont.Szabó Tamás, a DVTK első számú vezetője tartott sajtótájékoztatót kedden, elmondása szerint hagyományteremtő jellegűt, ugyanis 1–2 havonta szeretné ilyen fórumon informálni a szurkolókat, a média képviselőit a DVTK-családtagok aktuális helyzetéről. A sportvezető a sportágak felsorolása, bemutatása után az újságírók által felvetett témákról is szót ejtett.

A stadionról

Elsőként a stadionépítésről, a jelenlegi létesítmény használatának határnapjáról.

– Minden olyan információ, ami eljutott hozzánk a stadion használatát illetően, az az, hogy szeptember 24-én még Diósgyőrben játszhatunk bajnokit – mondta Szabó Tamás. – Tudomásom szerint még nem írták alá a szerződést azzal a majdani kivitelezővel, aki majd tud abban nyilatkozni, hogy a területet meddig használhatjuk. De úgy készülünk, hogy szeptember 24-ig itt leszünk, utána Mezőkövesd lehet a hazai pálya. Van viszont egy-két olyan meccsidőpontunk, ami ütközik a kövesdiekével, mert nem minden bajnoki fordulóra kaptunk ellentétes sorsolást. Ez esetekre másik város, mint Nyíregyháza is számításba jöhet alkalmas helyszínként.

Az új csarnokról

A tervezett új kosárlabdacsarnok lehetséges helyszíne is téma volt.

– Ha megkapjuk a zöld utat, akkor itt, Diósgyőrben valósul meg – jelentette ki Szabó Tamás. – Elbontásra kerül a régi birkózócsarnok, és a téli időszakban a labdarúgás számára is szükség van arra, elsősorban a kisebb korosztályoknak, hogy fedett helyen tudjanak tréningezni. Az új csarnok 99 százalékban edzési célokat szolgálna, az, hogy a nagy csapat ebben szerepel majd, egy későbbi kérdés, elsősorban lelátókapacitás kérdése.

Nézőszám, jegyárak

A nézőszám alakulása, és ezzel összefüggésben jegyárak kérdése is felszínre került.

– Nem örülünk ennek, sokat beszélgettünk erről, de szinte mindig arra jutottunk, hogy a jó szereplés az alapja, elsősorban az eredményesség van hatással a nézőszámra – reagált a klubvezető. – Viszont a 90-es évek első felében, amikor a másodosztályban szerepeltünk, voltak meccsek, amelyet 7-800-an követtünk a helyszínen. Nekem is van olyan emlékem, hogy mindössze ketten voltunk egy szektorban. Vagyis ez nem új keletű, ha nincs eredmény, akkor nincsenek nézők, és a csapat tehet azért a legtöbbet, hogy ez megváltozzon.

A jegyárakkal kapcsolatban az hangzott el, hogy mivel évek óta napirenden van a költözés, a stadion felújítása, emiatt nem akartak ehhez hozzányúlni, mindig azzal a gondolattal, hogy rövid időre nem lenne ennek értelme. Szabó Tamás azt is megjegyezte, hogy DVTK-nál fontos tétel a jegyárbevétel a költségvetésben, és nem szeretnék, ha ez csökkenne, illetve, hogy a majdani új stadionban mindenki azonos komfortkörülmények között lehet majd, a különbség csak annyi lesz, hogy ki milyen szögből nézi a meccset.

Az edzők kérték: télig kapja meg a bizalmat mindenki

Az NB I-es labdarúgócsapat idei szereplése is terítékre került azzal, hogy partnere-e a klubvezetés Horváth Ferenc vezetőedzőnek abban, hogy aki nem ér el bizonyos szintet, attól téten elköszönnek.

– Abszolút mértékben – felelte Szabó Tamás. – Elmondtam az öltözőben a játékosoknak, hogy ha rajtam múlna, többen már nem lennének itt, kértem, hogy bizonyítsák be azt, hogy a DVTK-ba való labdarúgók. Az edzők azt kérték, hogy télig kapja meg a bizalmat mindenki. A vezetőedző maximális odaadással végzi a munkáját, de feldolgozhatatlan, hogy a DVTK kapja a legtöbb gólt, hogy az első percekben nincs megfelelő koncentráció, és sokszor már a meccsek elején hátrányba kerültünk. A mostani szereplés okát abban látom, hogy az előző vezetőedző lemondott a felkészülési időszak közben, hogy megtört az ív a fejlődésben, hogy a fizikai felkészítés nem volt a legmagasabb szintű, de mondom: elsősorban a játékosoknak kell megmutatni, hogy ettől többre képesek. Az biztos, hogy szezon közben nem igazán lehet belenyúlni a keretbe. Ha szabadon lévő játékost hoz valaki, akkor mire az újra játékba lendül, beépül a csapatba, addigra véget is ér az idény. Lehet néhány olyan játékos, aki kikerül az első csapat keretéből és az NB III-as csapathoz irányítjuk, és persze lehetnek büntetések is, de bízom benne, hogy ezekre nem lesz szükség.

Ezt vállalta a vezetőedző

A Magyar Labdarúgó Szövetség magyar fiatalok és külföldi játékosok szerepeltetésére vonatkozó ajánlása is szóba került, az, hogy mennyire fontos ezt Horváth Ferencnek betartania. Erre azt felelte Szabó Tamás, hogy amikor a vezetőedző ide szerződött, tisztázták vele, hogy a DVTK nem a Videoton vagy a Mezőkövesd, és hogy itt a légiósszabályt be kell tartani, mert az ezért járó összeg nagy tétel és nagy lyuk lenne a költségvetésben, ha ez nem így lenne, és az is a megállapodás része volt, hogy egy fiatalt is szerepeltetni kell.

Bognárral folynak a tárgyalások

Az is felvetődött, hogy a szerződtetések terén mi az, amit követendőnek találnak, hiszen olyan külföldi játékossal is hosszabbítottak néhány hónapja, aki már nincs is a klubnál, miközben a szurkolók bizonyára jobban szeretnének olyan hírt hallani, hogy a magyar válogatott kerettel készülő középpályást bírták maradásra.

– Amikor Okukával hosszabbítottunk, még nem tudtuk, hogy ugyanazon a poszton Lázár Pál is a rendelkezésünkre állhat – mondta Szabó Tamás. – Ettől függetlenül ez mind jó döntés volt, hiszen Okuka távozásával pénzt is kaptunk a játékos új klubjától. A felvetés másik részéről: Bognár Istvánnal folyamatos tárgyalásban vagyunk, a hosszabbítás viszont mindig két félen múlik, reményeink szerint sikerrel. Ugyanis a klubnak feltett szándéka, hogy maradásra bírja a középpályást.


Tamás Tamásról

A klub háttér tulajdonosáról, Leisztinger Tamásról is kérdeztük Szabó Tamást, annak kapcsán, hogy a hazai szállodaiparban jelentős érdekeltséghekkel rendelkező vállalkozó eladni készül házainak döntő többségét, azt firtatván, hogy ingatlan portfóliójának, magyarországi befektetéseinek változása befolyásolhatja-e a DVTK-hoz való viszonyát.

– A tulajdonos üzleti érdekeltségeivel kapcsolatos hírek nem tartoznak rám – jelentette ki Szabó Tamás. – Azt érzékelem, hogy elkötelezett a klub irányában, amiket megbeszélünk vele, azt maximálisan támogatja, vagyis jó kezekben van a DVTK.


A klub első embere a DVTK család tagjairól

Szabó Tamás a labdarúgó-utánpótlásról: A legfontosabb fejlemény, ami hosszú távon meghatározza a jövőt, hogy sikerült bekerülni a regionális központok közé. Ugyanis a klub ezen a téren nagy lemaradással küszködött, amikor 2010-ben átvette a jelenlegi tulajdonosi kör a működtetést, nagyon szomorú volt ekkor a helyzet. A szakembereket dicséri, hogy most itt tartunk, de például a Honvéd és az MTK 1–2 évtizeddel előrébb jár. Óriási előrelépés az edzőközpont épületének idei átadása, a pályák számának növekedése, hogy a 15 évvel ezelőtti helyzethez képest könnyebb megtartani a gyerekeket, mert ma már nincs az, hogy az MTK vagy a Győr minden évben elviszi a három legtehetségesebb gyereket. Viszont az utánpótlásközpont működtetése komoly anyagi forrásokat igényel, ez ügyben a sportért felelős városi önkormányzati vezetővel szeretnénk egyeztetni annak érdekében, hogy az éves szinten több tíz millió forintos üzemeltetési költségek egy részét a város vállalja át. Az utánpótlásban az U17-es bajnokságra kell nagy figyelmet fordítanunk, ugyanis ezen csapat eredményével lehet bekerülni a nyolccsapatos kiemelt bajnokságba. A regionális terjeszkedésről is pár szó: két szomszédos megyében is épülőben van a bázis. Három forduló telt el, és az Eger és a Salgótarján első csapatai is jól állnak a bajnoki osztályaikban, előbbi a megyei I-ben, utóbbi a harmadik vonalban, és minden remény megvan arra, hogy előrelépjenek. NB III-as csapat legalább kell ahhoz, hogy komoly utánpótlás épüljön, ezért is fontos minél hamarabb az, hogy az NB III-ban, illetve az NB II-ben szerepeljenek ezek az együttesek.

Szabó Tamás az NB I-es labdarúgócsapatról: Két győzelem után nagy megtorpanás volt. Nemrég bent voltam az öltözőben, elbeszélgettem a játékosokkal az elvárásokról. Ha az elmúlt másfél hónapot minősíteni kellene, akkor a minősíthetetlen kifejezést kellene használni, ugyanis ezen időszak alatt 1 pontot szereztünk, ami elfogadhatatlan a klubvezetés számára. Úgyhogy sürgős változásra lesz szükség itt. Az átigazolási időszak végén sikerült érdemi erősítéseket végrehajtani, a Ferencvároson és Videotonon kívül mi adjuk a legtöbb játékost a válogatottnak, és a játékosállomány becsült értékét nézve is előrébb kellene tartani. Reméljük, a Gyirmót elleni bajnokin látszódni fog a munka, ha már a Balmazújváros elleni főpróba nem sikerült.

Szabó Tamás az NB II-es női labdarúgócsapatról: Női nagypályás csapatunk szép győzelmekkel kezdte a bajnokságot, itt a feljutás a cél, és biztos vagyok benne – bár a sportban azért nem illik ilyet mondani –, hogy ezt sikerül elérni, nagy meglepetés lenne, ha jövőre nem az első osztályban szerepelne a DVTK csapata. A helyi játékosokra építünk, van kooperációnk a Vénusszal, de szeretnénk azt a folyamatot kiteljesíteni, hogy minél több lány, nő válassza a labdarúgást, ugyanis ez esetben lenne igazi felfutása a diósgyőri női focinak.

Szabó Tamás a jégkorongról: Abszolút minden adott ahhoz, hogy az elmúlt 2 év szép eredményeihez hasonlóak szülessenek, elnézve az ellenfeleket, a bajnokság elején kell végezzünk. Fontos fejlemény, hogy ettől az évtől a jégkorong-utánpótlás is DVTK néven és piros-fehérben szerepel, a tavalyi átmeneti évad után ők is a DVTK családhoz tartoznak. Nyáron volt egy nagy történet, hogy lesz-e szlovák Extraliga vagy osztrák EBEL, ez nem jött össze, így az idén is Mol Ligában szerepel a csapat. De hogy mit hoz a jövő, majd meglátjuk. A Magyar Jégkorong Szövetségnek a volt DVTK-s Egri Gergő sportigazgatóval el kell döntenie, hogy milyen irányba induljanak el, ha ezek a célok kikristályosodnak, akkor a DVTK is arrafelé megy majd, mert minél magasabb szintre szeretnénk eljutni. A lengyel, magyar, szlovák közös liga létrejötte ezen segítene, de ennek sok összetevője van. Az biztos, hogy Miskolc város önkormányzata kiemelten támogatja a jégkorongot, köszönet ezért, hiszen az önerőt is biztosítják az új fejlesztésekhez.

Szabó Tamás a kosárlabdáról: Tavaly Magyar Kupát nyertünk, a sajnálatos sérülések miatt a bajnokság viszont nem úgy sikerült, ahogy reméltük. Ebben a szezonban a magyar játékosok szerepeltetésére helyezünk nagyobb hangsúlyt, a fiatal játékosok több lehetőséget kapnak, például Horváth Bernadett posztjára nem hozunk egy légióst. Az Európa Kupát is részben erre fogjuk felhasználni, és a bajnokság idei meccset is, de a cél az, hogy a szezon második felének úgy tudjon nekivágni a csapat, hogy a bajnokságban és a kupában is az élmezőnyben szerepeljünk. Kosárlabdában nehéz felvenni a versenyt a Győrrel, Péccsel vagy Sopronnal, olyan csapatokkal, amelyek a városaikban kiemelt önkormányzati támogatást kapnak. Mi ezzel szemben López edzőben bízunk, az emelt szakmai munkával próbáljuk ezt kompenzálni. A kosárlabda-utánpótlásról: itt jelentős fejlődés van. Magyar Gergely ideszerződtetésével, illetve azzal, hogy a felnőttválogatott szövetségi kapitánya, Stefan Svitek itt dolgozik, nagyot léptünk előre. A nulláról, nagyon alacsony szintről indulva ott tartunk, hogy korosztályos csapataink az országos döntőbe kerülnek, de azt is látni lehet, hogy nagy különbség van az élcsapatokkal, például a Csata DSE-vel szemben. Ezt fokozatosan lehet ledolgozni, pár évbe beletelhet, hogy utolérjük őket. Utánpótlásban teremgondokkal szembesültünk, parkettás, kosárlabdapálya-méretű csarnok kevés van Miskolcon, éppen ezért meg kell fontolnunk, hogy egy új kosárlabdacsarnokot építsünk, ami kiszolgálja ezt a sportágat.

Szabó Tamás az asztaliteniszről: 2000 elején volt utoljára élvonalbeli csapat a városban, most újra első osztályban szereplő együttes van. A reális céljuk a stabil bennmaradás elérése. Elindult az utánpótlásban a munka, de ehhez idő kell, hogy beérjen, most a miskolci sportolóknak a másod- és harmad­osztályban tudunk játéklehetőséget biztosítani. Reméljük, hogy pár éven belül az az együttműködés, amit az általános iskolákkal megkezdtünk, eredményes lesz, és néhány esztendőn belül sikeres sportág lesz az asztalitenisz.

Szabó Tamás a sakkról: Szintén a 2000-es évek elején, talán 2004-ben szűnt meg az élvonalbeli együttes. Pedig a múlt erős, 1948-ban Diósgyőr adta a bajnokot. Nem valószínű, hogy az idén ilyen összejöhet, a középmezőny, az 5–6. hely a reális célkitűzés. Az utánpótlás nagyon aktív, komoly szakmai munka folyik a sakk területén a városban, és az a cél, hogy idővel minél több miskolci szerepeljen, jusson lehetőséghez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!