BOON - PR cikk

2015.10.29. 16:16

A miskolci Gyermeksebészeti Osztály napjainkban

A miskolci Gyermeksebészeti Osztály 1956 októberében alakult meg Dr. Balogh Pál főorvos vezetésével. Az első olyan gyermeksebészeti osztály volt az országban, amely orvosi egyetemmel nem rendelkező városban létesült.

A miskolci Gyermeksebészeti Osztály 1956 októberében alakult meg Dr. Balogh Pál főorvos vezetésével. Az első olyan gyermeksebészeti osztály volt az országban, amely orvosi egyetemmel nem rendelkező városban létesült.

Gyermekkorban mindazok a tevékenységek, amelyeket felnőtteknél különböző szakmák látnak el – általános sebészet, traumatológia, urológia, mellkas sebészet, égés-plasztikai sebészet, valamint az újszülöttsebészet – a gyermeksebészeti osztály feladata.

 

Jelenleg az osztály az ország 5 gyermeksebészeti centrumának egyike, 42 fekvőbeteg ággyal működik, az ország legnagyobb gyermeksebészeti osztálya. Az éves műtéti szám 2.100, évente átlag 2.500 fekvőbeteget és 25.000 járóbeteget kezelünk. Munkaidőben 2 gyermeksebészeti szakrendelést működtetünk, majd 15 órától másnap reggel 8 óráig ügyeletes gyermeksebészek fogadják a szakambulanciára érkező betegeket. Speciális gondozásokat végzünk: traumatológia, urológia, fejlődési rendellenességek, égési sérülések, és colorectalis rendellenességek esetén, valamint ajak-, és szájpadhasadékos team is dolgozik osztályunkon; ez a két rendszer a betegek komplex ellátását és 18 éves korukig nyomon követését teszi lehetővé.

 

Az osztály profiljában az égett betegek kezelése mindig benne szerepelt. 2002-ben az ország egyik gyermek égett betegeket kezelő centrumává váltunk plasztikai sebész kollégánk vezetésével. Hasonló osztály az országban csak Budapesten van. Éves viszonylatban mintegy 300 égési sérült gyermeket látunk el járóbetegként. Az Ő sérülésük az égés kiterjedése és mélysége miatt lehetővé teszi a mindennapi ambuláns kötéscseréjüket. Sajnos évről-évre visszatérően régiónkból 110-130 gyermeket ápolunk fekvőbetegként, a test különböző régióit érintő másod-harmadfokú égés miatt ( lángégés, forró gőzök, zsíradék, kontakt égés miatt ) Megdöbbentő, hogy az osztályon kezelt betegek 80%-a 2 évnél fiatalabb.

 

Az égett betegek ellátása fokozott és folyamatos odafigyelést igényel orvostól és nővértől egyaránt : infusio, labor vizsgálatok, pelenkázás, itatás, etetés, naponta altatásban végzett kötéscserék, fájdalomcsillapítás, egyéb gyógyszerelés, a beteg figyelmének lekötése pl.: játék, mese olvasása, a szülők és a gyermek psyches támogatása, döntés az esetleg csak műtéttel gyógyítható sebek időben történő ellátásáról mely történhet akár több lépcsőben is. Végül de nem utolsó sorban elengedhetetlen ezen betegeink éveken át tartó gondozása, szükség szerint kialakuló hegeik korrekciós műtéte. Ez egy igazi team munka, mely feltételezi a kollégák betegekre és egymásra való odafigyelését.

 

Az ellátás mondhatjuk az általunk kezelt több profil közül talán a legtöbb anyagi forrást emészti fel. Az osztály alapítványa „az Alapítvány a Gyermeksebészeti Betegekért" több ízben járult hozzá eszközök beszerzésével betegink gyógyulásához, a gyógyult égett betegek táboroztatásához. A betegek gyógyítása sajnos csak kórházi finanszírozásból nem oldható meg, külső segítségre is szükségünk van a modern és korszerű betegellátás megvalósításához.

 

Köszönetünket szeretnénk kifejezni az R&E Marketing-nek, hogy a III. Borsodi Cégek Sportrangadója jótékonysági rendezvény támogatottjaként a miskolci Gyermeksebészeti, Traumatológiai és Égési Osztályt jelölte meg.

 

A támogatásból származó összeget ágytálmosó berendezés beszerzésére kívánjuk fordítani, mely az ápolási munkát jelentősen megkönnyíti és a jelenleg előírt higiénés feltételeknek megfelel.

 

Dr. Poremba Beáta

Dr. Papp János

gyermeksebész főorvos

gyermeksebész főorvos

Alapítvány a Gyermeksebészeti Betegekért

Alapítvány a Gyermeksebészeti Betegekért

kuratórium elnöke

kuratórium tagja

Tel: 06-20-260-9567

Tel: 06-20-414-82-74

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!