BOON - PR cikk

2015.04.17. 14:19

Ismert emberek környezettudatos mozdulatai a mindennapokban

Avagy hogyan tűnik el a szemét?

Avagy hogyan tűnik el a szemét?Az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás uniós források segítségével fejleszti térsége hulladékgazdálkodási rendszerét, ezzel biztosítva a modern kor elvárásainak is minden tekintetben megfelelő szolgáltatás megújítását. A Projekt keretében fejlesztésre kerül a szelektív hulladékgyűjtés rendszere, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer kerül kialakításra, a meglévők közül 45 hulladékgyűjtő sziget megújul, és 65 új sziget is létesül.

 

Interjúsorozatunk második részében Kováts Verát, (énekesnő, az X-faktor második évadjának közönségkedvence), kérdeztük szelektív hulladékgyűjtési szokásairól.

Számodra mi a legfontosabb, mi az, amit nap mint nap megteszel azért, hogy kevesebb szemetet termelj?

Mindenek előtt odafigyelek arra, hogy mit vásárolok, és hogy ne vegyek feleslegesen semmit, legfőképp csomagoló anyagot. Ha mindenképpen szükséges venni, akkor azt külön gyűjtöm az egyéb nem újrahasznosítható hulladékoktól. Szeretek bevásárló listát írni, mert így sokkal kevesebb olyan dolgot vásárolok, amire valójában nincs is szükségem, és pár nap, hét, vagy hónap múlva úgyis a kukába kerülne. Az átgondolt vásárlással pedig sokkal kevesebb szemetet termelek.

Nekem nagy szívügyem a környezetem megóvása. Amit minden nap megteszek az a műanyag palackjaim elhelyezése. Illetve ha megtehetem, inkább újratöltöm a palackot, minthogy újat vegyek helyette. Bár azt is tudom, hogy ezekből a palackokból egy idő után káros anyagok oldódnak ki. Én nem dohányzom, de amikor azt látom, hogy a kocsikból kidobálják a cigicsikket, az mélységesen fel tud háborítani.

Mit tapasztalsz a környezetedben, fontosnak tartják az emberek a szelektív hulladékgyűjtést?

Úgy látom, sokaknak még mindig nem fontos, mégis egyre többen vannak, akik az újrahasznosítás mellett döntenek és ezért szelektíven gyűjtik a szemetet. Valójában szerintem csak döntés kérdése, hogy odafigyeljünk egy ilyen apró mozdulatra a környezetünkért. A legjobb hulladék az, ami nem is létezik, de ha már van, akkor érdemes rá odafigyelni, és minél többet újrahasznosítani.

Amikor a kocsiból kidobott cigi csikket nézegetem mérgesen, sokszor azon gondolkozom, hogyha már magát tönkreteszi, a környezetére lehetne figyelemmel. Azt érzem, hogy a sok rohanás miatt az emberek nem hogy a szelektív hulladékgyűjtést, de még az evést és a társas kapcsolatokat is elhanyagolják.

 

Az Abaúj- Zempléni térségben aktív kampánnyal kívánjuk felhívni a figyelmet a környezetvédelem és ezen belül a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára egy kampány során. Verával személyesen is találkozhat interaktív workshopunkon. Várjuk mindazokat, akik fontosnak tartják, hogy természeti kincseink a jövő generáció számára is élvezhetőek legyenek, és ezért akarnak tenni! Az aktuális programokról további információt a honlapunkon (www.zoldzemplen.hu), és facebook (www.facebook.com/zoldzemplen) oldalunkon talál!

 

Veled Zöldebb lesz Zemplén!

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!