Miskolc

2019.09.29. 12:30

Szociálisan érzékeny katonák

Az ipari forradalom idején indult az Üdvhadsereg Egyház, amely megyénkben sikeres romamissziót végez.

Cséki Győző

Fotó: Ádám János

Metodista alapokkal indult Angliában az Üdvhadsereg Mozgalom, amelynek érdekessége, hogy tagjai máig katonai egyenruhát viselnek, utalva arra, hogy Krisztus hadseregének tekintik magukat.

Fókuszban a páriák

– William Booth egy angol, metodista lelkipásztor és felesége, Katalin Kelet-Londonban szolgáltak. Az ipari forradalom idejében hatalmas szegénység volt Angliában. Azt vették észre, hogy azok az emberek, akik az utcán laknak, prostituáltak, alkoholisták, mélyszegénységben élők, nem mennek be a templomokba, csak koldulni. Booth úgy gondolta, hogy az evangélium számukra is kapaszkodó lehetne. Kiment az utcára, a kocsma elé és Igét hirdetett, ami akkoriban kuriózum volt, és sokan megtértek – mesélte Cséki Győző, az üdvhadsereg miskolci lelkésze. – Aztán kialakult egy missziós csoport, ami 1865-ben különvált és megszületett az Üdvhadsereg Egyház. William Booth koporsókat vásárolt, és abba fektette le a hajléktalanokat. Megvett egy gyufagyárat többek között azért, hogy a gyermekmunkát meg tudja benne szüntetni.

Az üdvhadsereg szociális érzékenységére Magyarország szegényeinek is szüksége van.

– Hazánkban 1924-ben indult a mozgalom Budapesten és 1949-ig működhetett. Aztán a kommunista vezetőség azon a címen tiltotta be, hogy katonai jellegű egyenruhát viselünk. Akkor már 40 lelkész és több mint ezer Krisztus-katona tartozott ide. Ők szüntelenül imádkoztak és a rendszerváltozással 1989-ben újra megalakulhattunk, ráadásul mi voltunk az első bejegyzett egyház. A mi meglátásunk az, hogy olyan embereket szeretnénk elérni az evangéliummal, akiket más egyházak nem. A fővárosban van egy férfi és női átmeneti otthonunk, egy bántalmazott anyaotthonunk és egy rehabilitációs női otthon is. Nappali melegedőket és télen ­krízis szállókat működtetünk – sorolta a lelkipásztor.

A romákat szólítja meg

Adományozással, meleg étellel érik el a legszegényebb réteget Miskolcon is.

– Debrecenben húsz éve, Miskolcon pedig 2013-ban kezdtük el újra a munkát a nulláról. Megkerestem az Alliansz Szövetséget, aztán rajtuk keresztül eljutottam a családsegítő központhoz. Béreltünk egy kis helyiséget, és naponta 30-40 élelmiszercsomagot és ruhát adományoztunk, és a rászorulókat egyúttal meghívtuk vasárnapi istentiszteletre. Tíz-tizenöt gyülekezeti taggal alakult meg az első közösség Tetemváron. Azóta időseknek karácsonyt, gyerekeknek pedig gyerektábort szervezünk, és börtönmissziót is végeztem 22 évig. Októbertől pedig ingyenes étkeztetést fogunk indítani, ahol 50 és 100 fő között várjuk a rászorulókat egy tál meleg étellel és a befogadó közösségünkkel. Emellett Sajókazán négy éve kezdtük el a munkát, az ottani roma vezető hívott meg prédikálni. Azóta a zenei tehetséggondozásunk is sikeres – adta tudtul a gyülekezetvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában