Friss hírek

2009.06.27. 07:00

A kastélyokat is dobra vernék - Magyar Nemzet, Magyar Hírlap

<p>Tíz állami tulajdonban lévő kastély privatizációját kezdeményezte Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója Hiller István kulturális miniszternél, mert szerinte az épületek állami pénz hiányában fokozatosan romlanak - írja a Magyar Nemzet. Az elhanyagolt állapotú műemlékek megfelelő állapotban tartására a piaci hasznosításukat látjuk egyedüli megoldásnak - írta levelében Tátrai Hillernek és azt is hozzátette, hogy a koncepciót támogatja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is. Az MNV vezetője azt javasolta, hogy a kastélyokkal kapcsolatos, már folyamatban lévő uniós pályázatokat függesszék fel. A kastélyok közül egyébként öt a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) vagyonkezelésében van, ezek felmondását is kérte a minisztertől Tátrai Miklós. Varga Kálmán az MNG vezetője szerint Tátrainak nincsenek megfelelő információi az épületekről, jelentős részük ugyanis jó állapotban van, többet már felújítottak. Ráadásul, amikor a közelmúltban piaci alapon pr! óbáltak kastélyokat hasznosítani nem jártak sikerrel - olvasható a lapban.</p>

A Magyar Hírlap is foglalkozik a kastélyok ügyével. A lap megkereste az MNV szóvivőjét. Száraz Gábor elmondta: nem privatizációról van szó, hiszen a műemlékvédelmi törvény értelmében erre nincs lehetőség, viszont az ingatlanok állapotán magántőke bevonásával lehetne javítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!