Jegyzet

2020.09.16. 11:35

Életszerű

Örvendetes, ha egy jogszabályt a valós élethez igazítanak.

Méhes László

Forrás: ÉM

Fotó: Vajda János

Amikor a józan paraszti ész szerinti elvárást az előírások is követik. Ha kissé megkésve is, de ez történt, amikor a fogyasztóvédelmi törvény módosítása nyomán jövőre változnak a szavatosságra és jótállásra vonatkozó szabályok. Az eladott termék értéke szerint lesz hosszabb a kötelező jótállási idő.

A drágábbra több jár majd. Fontos, hogy minél többe kerül egy tartós fogyasztási cikk, annál hosszabb ideig lehessen használni. A minőségbiztosításnak azonban eddig külön ára volt, fizetni kellett a 2-3 évre kiterjesztett garanciáért. Jövőre ez már a múlté, miután a minőséggel kapcsolatos reklamációkezelésben és az alkatrész-utánpótlási kötelezettségben is követni kell majd az árakat.

A jótállási idő sávossá alakításából akár a megfontoltabb, környezettudatosabb vásárlásra ösztönzés is kiolvasható. De hogy ez a fogyasztói társadalom hanyatlását, netalán az áremelkedéseket vetíti-e előre, én nem tudom.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!