BOON - Jegyzet

2016.06.29. 15:33

Menjenek

<em>Az elmúlt napokban a „világsajtó” százszor többet írt a Brexitről, mint a labdarúgásról. A népszavazás után Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból, és lelép a színről a referendumot feleslegesen kierőszakoló David Cameron, az Egyesült Királyság miniszterelnöke is</em>. <strong>Kolodzey Tamás jegyzete</strong>.

Az elmúlt napokban a „világsajtó” százszor többet írt a Brexitről, mint a labdarúgásról. A népszavazás után Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból, és lelép a színről a referendumot feleslegesen kierőszakoló David Cameron, az Egyesült Királyság miniszterelnöke is. Kolodzey Tamás jegyzete.

Aki karakán ember: jót akart, de hajója zátonyra futott, s a neve most úgy vonul a történelembe, mint aki az első szöget ütötte a szövetség koporsójába. Lemondását a tagállamok kormányai eltérő módon kommentálták, nálunk például senki nem bántotta, lévén Orbán Viktor legfőbb szövetségese volt Brüsszelben és hiányában a magyar kormányfő most harcostárs nélkül marad.

Miniszterelnökünk tehát veszített, de nyert is. Hiszen a rogyadozó uniót alkotó országok vezetői közül csupán ketten nem akarták, hogy Jean-­Claude Juncker legyen az Európai Bizottság elnöke. Ez a két ember David Cameron és Orbán Viktor volt. Az idő őket igazolta: a luxemburgi – amúgy jó humorú – politikus gyenge „kormányzó”, így mennie kell – de nem csak neki. A történtek után nincs maradása Donald Tusknak, az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács lengyel elnökének és Martin Schulznak, az Európai Parlament német elnökének sem. A kérdés az, hogy mikorra érlelik meg döntésüket…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!